Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Régészkedésre fel!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MTI • HÍREK • 2017. május 23. 14:45
Régészkedésre fel!
Régészet napi programok Békés megyében

Az Árpád-korban Békés megyében élt muszlim közösségről, a szarmata népcsoport alföldi szerveződéséről, valamint a táplálkozási szokások változásáról hallhatnak az érdeklődők a régészet napja alkalmából Orosházán és Békéscsabán szervezett programokon.

Rózsa Zoltán, az orosházi Nagy Gyula Területi Múzeum régész igazgatója az MTI-nek elmondta, a régészetet egyfajta misztikum lengi körül, nagy az érdeklődés iránta. A régészet napján azt szeretnék megmutatni a közönségnek, hogy a múzeumban kiváló régészeti munka folyik az ásatások és a civil fémdetektoros keresőkkel kötött együttműködés révén.

Pénteken 17 órakor Rózsa Zoltán az Orosháza határában, Bónum-Faluhelyen talált Árpád-kori településről és temetőről tart előadást. Kijelenthető, hogy az Árpád-kor bizonyos szakaszában pénzváltással és sókereskedelemmel foglalkozó muszlim népcsoport, a kálizok éltek itt – emelte ki az igazgató.

Az MTI kérdésére válaszolva elmondta: nehéz egy népcsoport életmódjára, vallására következtetni. Az orosházi múzeum rendelkezik Magyarország második legnagyobb, feldolgozott állatcsont-anyagával. A területen nem találtak sertéscsontot, felleltek viszont sok palackmaradványt, amelyek összefüggésben lehetnek a muszlim előírással, a kötelező rituális mosakodás szokásával. Egyebek mellett ezek alapján mondták ki, hogy muszlim népcsoport lakott a területen.

Rózsa Zoltán elmondta: az épülő M44-es gyorsforgalmi út ásatásaiba bekapcsolódnak majd, és a jövőben folytatják Gellértegyházán a megkezdett ásatást. Itt egy nem muszlim közösség élt az Árpád-korban "mindössze 1,5-2 kilométerre a muszlimoktól" – fogalmazott, hozzátéve, azt szeretnék kutatni, hogyan élt egymás mellett, hogyan hatott egymásra a két kultúra.

A régészet napjához a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum is csatlakozott két programmal. Csütörtökön 15 és 16 óra között Nagy Balázs régész tart előadást a hazai táplálkozás-történetről: régészeti és néprajzi leleteken keresztül mutatja be, hogyan változtak a táplálkozási szokások, és azt, hogy milyen szerepet töltöttek be a fő táplálékforrások az egyes közösségek életében.

Pénteken délelőtt rendhagyó ásatáslátogatást szervez a Munkácsy Múzeum. Nagy Dániel régész vezetésével a Kondoros és Kardos között feltárt szarmata telepeken keresztül nyerhetnek bepillantást az érdeklődők a római kori barbár közösségek életébe – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A régészet napját idén negyedik alkalommal, több mint húsz városban rendezik meg. A Magyar Régész Szövetség programsorozata a régészet tudományát kívánja népszerűsíteni, bemutatva a legfrissebb eredményeket a nagyközönségnek. Idén a közösségeket veszik górcső alá.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)