Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Különleges programokkal készültek az Almásy-kastély első születésnapjára

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2017. március 14. 15:20
Különleges programokkal készültek az Almásy-kastély első születésnapjára
Dr. Görgényi Ernő: a kastély gazdasági alapot teremtett a gyulai turizmus fejlődésének

Ünnepi sajtótájékoztatóra hívtak minden érdeklődőt az Almásy-kastély Látogatóközpont dolgozói. A helyszínen az újranyitás óta eltelt egy évről és a születésnapi programokról számoltak be. Az esemény különlegességgel indult: a kastélyt egykor birtokló – Harruckern, Wenckheim és Almásy – családok képviselőit megjelenítő színészek érkeztek lovaskocsin az épület elé, majd dr. Görgényi Ernő polgármester értékelte az elmúlt évet.

____Eredeti-GYHRCSD_0043.JPG

A kastély születésnapi tortáját Dombi Ildikó és dr. Görgényi Ernő vágta fel 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

– Több szempontból is különleges alkalom az egyéves évforduló, hiszen a kastély megnyitására nagyon sokat kellett várni – kezdte dr. Görgényi Ernő. – Különleges azért is, mert nemcsak születésről, hanem újjászületésről is beszélünk, hiszen újjászületett egy országos műemléki védettség alatt álló épület és annak parkja, valamint újjászülettek azok az értékek, amelyeket bemutat, szimbolizál és közvetít az Almásy-kastély. Egy jól kidolgozott koncepció rejlett a fejlesztés mögött, amely számos szakember munkáját dicséri, és jól illeszkedik a város profiljába.

– Tartalmát tekintve műemlékvédelem és rekonstrukció, a park felújításával gyógyhelyi környezetfejlesztés, valamint turisztikai szempontból is értékes élmények biztosítása történt, a kulturális értékek átadása érdekében. Méltán nevezhetjük páratlannak az Almásy-kastélyt és mindezt, amelyre a jelent és a jövőnket is építhetjük. Újjászületésről beszélhetünk abban az értelemben is, hogy a kastély gazdasági alapot teremtett a turizmus fejlődésének, ahogy fénykorában a város és a térség gazdaságát alapozta meg.

 

____Eredeti-GYHRCSD_0022.JPG

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A polgármester kifejtette, hogy az élményekre nagy hangsúlyt fektettek, amikor a fejlesztési koncepciót kidolgozták. Az értékek birtoklása óriási felelősség, de nem elég, hiszen ezeket élvezhető formában kell bemutatni, legfőképpen a fiatal generációknak. Fontos megvizsgálni, hogy hogyan lehet felkelteni a fiatalok érdeklődését, és melyek azok az eszközök, amelyekkel át lehet nekik adni azokat az ismereteket, amelyekből az ő nemzedékük is táplálkozhat. Ez volt az egyik legfontosabb küldetése ennek a turisztikai attrakciónak.

– A kastély nemcsak vállalásainkat szárnyalta túl, de még legtitkosabb vágyainkat is. Az egyik nagy kérdés volt a látogatószám, hiszen azért hoztuk létre ezt a fejlesztést, hogy legyen iránta kereslet, legyen látogatottsága, és fent lehessen tartani a belépőjegyekből. Úgy számoltunk, hogy 39 ezer fő az a határ, amellyel a kastély fent tudja tartani magát, de ezt később 59 ezerre emeltük egy tervezetben. A valóság pedig az, hogy az elmúlt egy évben 76 241 fő látogatott el a kastélyba – mondta dr. Görgényi Ernő.

 

____Eredeti-GYHRCSD_0026.JPG

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Dombi Ildikó, a kastélyt is üzemeltető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezetője a születésnapi programokról beszélt, amelyekkel szerették volna összefoglalni az elmúlt egy évet. Így például újra lesz barokk kori divatbemutató, de olyan különleges tárlatvezetésen is részt vehetnek a héten az érdeklődők, amely a boszorkányperekről szól. Kiemelte, hogy a szombati napot egy tűzijáték zárja majd, de rengeteg érdekesség lesz, amely miatt megéri ellátogatni a kastélyba.

Az ünnepi sajtótájékoztatót egy hatalmas torta felszeletelése zárta, amelyből minden megjelentet megkínáltak egy szelettel.

 

____Eredeti-GYHRCSD_0001.JPG

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)