Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Metszeni, de okosan!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi FerencMAGAZIN • 2017. február 12. 07:00
Metszeni, de okosan!
A vastagabb ágak levágása a fa törzsének síkjában történjen
____Eredeti-metszes.jpg

képünk illusztráció

Forrás: bhg.com.au 

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

A szobanövények lassan háttérbe szorulnak, és az időjárás, mint a főnökünk, hamarosan kiparancsol bennünket a fák, bokrok közé.

Gyakori metszéshibákra hívnám fel szíves figyelmüket. A vastagabb ágak levágásakor kisebb-nagyobb csonkokat hagynak a metszők, mondván, nem kell annyit hurcolászni a fűrészt a fában. Pedig a helyes vágás a fa törzsének vagy a vastagabb ágának síkjában történik, ugyanis így sokkal hamarabb gyógyul, még ha nagyobb a seb, akkor is. Az ilyen sebeket feltétlenül kezeljük le fatapasszal vagy legalább valami olajfestékkel (a Standolit a legjobb)!

A felfelé törő ágak visszavágásakor ügyeljünk arra, hogy a fűrészelt felület ne vízszintes legyen, hanem enyhén lejtsen, hogy a tetejében a víz ne álljon meg, mert az gyors korhadást okoz. Másik gyakori hiba, hogy az oldalágakból függőlegesen felfele törő hajtásokat meghagyják, mert olyan jól néz ki. Nem kell! Rossz irányba befolyásolja a fák nedvkeringését. Az egyenletes termésberakódáshoz az is fontos, hogy ne keresztezzék egymást a hajtások. A szüretkor ilyen helyzetekből a legszebb almák, körték lehullnak a földre, mire kibogozzuk, hogy melyik hol van.

A szerszámok karbantartásáról még annyit, hogy az ollókat ne olajozzuk, hanem zsírozzuk, és mindig szedjük szét a művelet végrehajtásához. Tájékoztatjuk a kedves olvasóinkat, hogy február 11-én kézben oltási bemutatót tartunk. Ha van átmenteni való gyümölcsük, hozzák el, és megpróbáljuk együtt beoltani.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)