Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Németh József-emlékkiállítás a Kohán Képtárban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • D. K. • KULTÚRA • 2017. február 14. 18:15
Németh József-emlékkiállítás a Kohán Képtárban
A tárlat február 16-án 17 órakor nyílik meg

Az alföldi iskola meghatározó egyéniségének alkotásait tekintheti meg a művészetkedvelő közönség a Kohán Képtárban. A jelentős érdeklődésre érdemes tárlatot február 16-án csütörtökön 17 órakor dr. Nagy Imre a Tornyai Múzeum igazgatója nyitja meg.

____Eredeti-1984_Tiszta_forras.jpg

Németh József Tiszta forrás című képe 

Fotó: Gyulai Hírlap 

A hódmezővásárhelyi Tornyai Múzeumból érkező festmények rokonsága a Kohán-művekkel tagadhatatlan. Németh József alkotói világának döntő részét az alföldi táj és a benne élő, munkálkodó, azt alakító ember jelentette. Művészete az illúzionisztikus és ikonikus ábrázolás határán mozog. Emelt horizontú kompozícióin az emberi és állatalakokat sajátos, szakrális hangulatú léthelyzetekben ábrázolta.

Németh József 1928-ban született Kaposszerdahelyen. A Képzőművészeti Főiskolán Szőnyi István és Papp Gyula növendéke volt, 1957-ben freskó szakon szerzett diplomát. Vásárhelyen élt és alkotott. 1962-től három éven át megkapta a a Derkovits-ösztöndíjat. Rendszeresen, összesen kétszáz alkotással, szerepelt a Vásárhelyi Őszi Tárlatokon. A Műcsarnokban, az Ernst Múzeumban, a Csók Galériában önálló kiállításokon mutatta be munkáit. Alkotásai 1960-ban ott voltak a Velencei Biennálén, 1962-ben Párizsban, a Nemzetközi Ifjúsági Biennálén és a Bécsi Collegium Hungaricumban.

A 22 éve elhunyt mester munkáiból 2014-ben rendezett emlékkiállítást Hódmezővásárhely. Most Gyulán is láthatjuk a művész képeit.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)