Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Most sem késő a kerti csapok, vizes rendszerek téli védelméről gondoskodni

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2017. január 25. 17:25
Most sem késő a kerti csapok, vizes rendszerek téli védelméről gondoskodni
A legegyszerűbb mód, ha elzárjuk a fagycsapot, és megnyitjuk a csapokat

Folyamatos tájékoztatásaink és felhívásaink ellenére a mostani fagyos, hideg időszakban megnövekedtek az elfagyás okozta meghibásodások a vízvezetékrendszereken. Még most sem késő védekezni a téli hideg ellen! A kerti csapok, vizes rendszerek téli védelmének a legegyszerűbb módja, ha az úgynevezett fagycsapot elzárjuk, és a csapokat megnyitjuk. Ezáltal a szerelvényben, valamint a csapszárban lévő víz a fagycsapig leürül, a kerti csapunk, vizes rendszerünk pedig védetté válik a téli hidegek ellen. 

____Eredeti-kozuzem.jpg

 

 

A fagycsapok fontos pontjai hálózatunknak. Rendszeresen ellenőrizni kell a működését. Záráskor, ügyeljünk rá, hogy a csapszárat ütközésig fordítsuk el, ellenkező esetben szivárgás léphet fel.

A fagycsap helyes működését ellenőrizhetjük a vízóra csillagkerekének megfigyelésével. A szivárgó fagycsap esetében is forog a csillagkerék. Az időben elvégzett fagy elleni védelem sok bosszúságtól és bizonyos esetekben jelentős mennyiségű, feleslegesen kifizetett pénztől óv meg bennünket.

Az elmulasztott fagy elleni védelem következménye a megrongálódott, használhatatlanná vált vízóra, valamint az elfagyott rendszeren keresztül feleslegesen elfolyt nagy mennyiségű ivóvíz. A fagyás okozta vízelfolyások miatti vízfogyasztást, illetve a fagyás miatt megrongálódott vízóra cseréjének költségét minden esetben a fogyasztóknak kell állni. A vízmérőakna tisztán tartása, a vízmérő sértetlen megőrzése, védelme a vonatkozó jogszabályok szerint a fogyasztó kötelessége és felelőssége.

Gondoljuk végig a tél eleji teendőinket! Sokszor kis odafigyeléssel vagy minimális munkával megelőzhetjük az elfagyásokat. A vízmérő fagy elleni védelme az akna takarásával, esetleg hőszigetelésével oldható meg. Ellenőrizzük, hogy a vízmérőakna fedlapja jól zárjon, és ha kell, a vízmérő óra legyen betakarva, hőszigetelve. A vízórák fagy elleni védelméről a régi kialakítású mérőhelyek esetében és a nem szabványos elhelyezésük esetén kell gondoskodni. Sok esetben elegendő a mérőhely fölé lombcsomót felhalmozni, vagy több rétegben papírtakarást kialakítani. Előfordulhat azonban, hogy komolyabb védelemre van szükség. Ezekben az esetekben az aknák oldalának és tetejének a szigeteléséről is gondoskodnunk kell. Hőszigetelésre kiválóan alkalmasak az otthon már nem használatos ruhadarabok, pokrócok, vagy az újságpapírral történő takarás.

A fagy elleni védelem ellenére javasoljuk a vízmérő óra rendszeres ellenőrzését. A hivatalos leolvasások közötti időszakban történt, időszakos ellenőrzésekkel a belső, mért vezetéki hálózat meghibásodásait így rövid idő alatt ki lehet szűrni. A pontos leolvasás elengedhetetlen feltétele, hogy a vízmérő olvasható állapotban, a vízmérőakna pedig tiszta, vízmentes legyen. A legegyszerűbben úgy tudjuk megállapítani, hogy van-e vízfolyás, hogy elzárunk minden vízvételi helyet, vízcsapot és megfigyeljük a vízmérőt. Ha nem észlelünk mozgást a mérőben (legalább 1 percig figyeljük), vagyis a kis fekete csillagkerék” nem forog, akkor az azt jelenti, hogy nincs probléma a vízhálózatunkban. (Kisebb hálózati nyomásingadozás miatt, a keréknek billegő mozgása lehet.) Ha folyamatosan forog a csillagkerék, akkor lyukadás vagy törés van a csőrendszerben. Amennyiben a vízfolyás gyanúja felmerül, értesíteni kell Társaságunk ügyfélszolgálati irodáját, majd szakember segítségével kell megkeresni a hibát. A lakatlan ingatlanoknál javasoljuk a mérőóra utáni főcsap elzárását is.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)