A datolyaszilva a hideg időt is jól tűri
Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő
Újabb gyümölccsel bővült a gyulai piac kínálata: decemberben első heteiben datolyaszilvát is árultak az egyik standnál.
A helyi termelő lapunknak elmondta: az udvarán termett gyümölcsből idén hozott először a piacra. Mint megtudtuk, a hét éve ültetett fa négy évvel ezelőtt hozott először termést. Bár a növény a szubtrópusi, szubmediterrán klímához szokott, jól tűri a hideget, így a hazai időjárási viszonyok között is megterem.
A standos október közepén kezdte meg a gyümölcs szüretelését. Felhívta rá a figyelmet, hogy a datolyaszilvát akkor érdemes fogyasztani, amikor már megpuhult, előtte ugyanis fanyar, kesernyés íze van.
Arról is beszámolt, hogy sokak érdeklődését felkeltette a szokatlan alakú, leginkább egy éretlen paradicsomra emlékeztető gyümölcs. Mint mesélte, elsősorban a visszatérő vevői kaptak kedvet ahhoz, hogy meg is kóstolják a bogyókat, amelyek darabját 150 forintért kínálta.