Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Tűzszimulációt tartottak a gyulai lánglovagok

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2016. december 14. 16:50
Tűzszimulációt tartottak a gyulai lánglovagok
A tűzoltók a karácsonyi időszak veszélyeire hívták fel a figyelmet
Tűzszimulációt tartottak a gyulai tűzoltók december 13-án az Interspar üzlet parkolójában, amivel a karácsonyi időszak fokozott veszélyeire hívták fel a figyelmet. A szimuláció során egy konténerbe berendezett lakószobában idézték elő tüzet, ezzel világítva rá arra, hogy a milyen veszélyeknek vagyunk kitéve.

A konténerben berendezett szobában pillanatok alatt tomboló tűz keletkezett

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A szimuláció az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság és a Gyulai Tűzoltók szervezésében valósult meg. A rendezvényen egy vasúti konténert rendeztek be, mintha csak egy szoba lenne, benne kanapéval, televízióval és karácsonyfával.

Zanócz István

– Azt fogjuk bemutatni, hogy mi történik az otthonunkban, ha gondatlanságból vagy más szerencsétlen események miatt tűz keletkezik – kommentálta az eseményeket Zanócz István tűzoltóparancsnok. – Olyan bútorok vannak a konténerben, amelyek bármelyik otthonban megtalálhatók. Tettünk bele egy fenyőfát is, hiszen a mai alkalomnak az apropója az, hogy a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó tűzveszélyekre felhívjuk a figyelmet.

A parancsnok utasítására a tűzoltók begyújtották a tüzet a konténeren belül, a lángok pedig ijesztő gyorsasággal kezdtek el terjedni. A sarokban álló karácsonyfa pillanatok alatt a tűz martaléka lett, ezt sorban követte a szőnyeg, a fa mellett elhelyezett kanapé és a vele szemben lévő asztal, valamint az elektronikai berendezések.

– Rövid idő alatt óriási lehet a baj, hiszen minden házban és lakásban rengeteg éghető anyag van felhalmozva. Még egy perc sem telt el, de a benti hőmérséklet drasztikusan emelkedik, már 600 foknál járunk. Amíg a tűz kicsi, addig meg lehet próbálkozni az eloltásával, de a legjobb, ha valamelyik segélyhívő telefonszámot tárcsázva hívjuk a tűzoltókat – mondta Zanócz István.

Fontos, hogy amint elhagytuk a lakást, csukjuk be az ajtót, a jól záródó nyílászárók ugyanis meghagyják az esélyét annak, hogy oxigén hiányában elhal a tűz. Amennyiben menekülnünk kell, akkor megpróbálhatunk kúszva távozni, a padló közelében alacsonyabb a hőmérséklet. Időközben a lánglovagok elkezdték hűteni a konténer oldalát, amely annyira átforrósodott, hogy elkezdett vörösödni.

A tűzoltóparancsnok kifejtette, hogy egy őrizetlenül hagyott mécses vagy adventi koszorú is képes ilyen mértékű pusztítást végezni, ezért fokozottan figyeljen mindenki arra, hogy ha valamilyen égő tárgyat használ az ünnepek alatt, az mindig legyen szem előtt. A szimuláció végeztével a tűzoltóknak gyakorlatilag egy percbe sem tellett, hogy eloltsák a konténerszoba lángjait, az érdeklődők pedig közelebbről is megnézhették, hogy mi maradt a berendezési tárgyakból.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)