Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Te is lehetsz életmentő!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • B. L. MAGAZIN • 2016. december 12. 11:40
Te is lehetsz életmentő!
Az újraélesztést is gyakorolhatták a Harruckern tanulói az Európai Szakképzési Napokon
P1120916.JPG

A nap egyik legfontosabb programja az újraélesztés elsajátítása volt 

Fotó: Gyulai Hírlap – Bimbó Lajos

A Gyulai SZC Harruckern János Szakképző Iskolája és Kollégiuma az egészségügyet érintő szakmai napot tartott december 8-án. Az Európai Szakképzési Napok keretein belül létrejövő eseményre több csoportban érkeztek a tudásszomjas diákok. 

A nap legfontosabb része az újraélesztés bemutatása volt, hiszen az elsősegély iemelkedően fontos mindenki életében. A tanulók a bemutató után ki is próbálhatták és gyakorolhatták az életmentő eszközök használatát vagy az eszköz nélküli újraélesztést. Az Országos Mentőszolgálat, az egészségügyben oktató pedagógusok és az ott tanuló diákok közösen szimulálták, hogyan is kell eljárni egy baleset vagy rosszullét esetén.

Később az egészségügyi alapellátás folyamatába is betekinthettek a résztvevők, a Pándy Kálmán kórház közreműködésével megnézhették a tanulók a traumás sérültek ellátását, a törések rögzítését vagy a vérzéscsillapítás menetét. Molnárné Szmola Éva belgyógyász segítségével a nebulók megismerhették a betegmegfigyelés lépéseit és vérnyomásmérésen is áteshettek. A szakemberek segítségével láthatták egy betegmegfigyelő monitor vagy egy defibrillátor működését is. 

– Magyarországon hirtelen szívhalál a vezető halálesetek közé tartozik. Ezeknek az eseteknek egy jelentős része közterületeken történik. Ebben az esetben mindig jelen van valaki, akinek azon túl, hogy mentőt kell hívnia, el kellene kezdenie a rosszul lett személy vizsgálatát, ellátását vagy újraélesztését. Tapasztalatom alapján ez szinte sohasem történik meg. Ennek az az oka, hogy nem tudják az emberek, hogyan is kell ezt végrehajtani, és nem merik elkezdeni az újraélesztést. Ezért lenne jó, ha minél fiatalabb korban megtörténne ez a fajta oktatás. A skandináv országokban például már óvodás korban elindul az újraélesztés játékos formában történő megtanulása. Azok a fiatalok, akik most itt vannak, megismerhetik a segítségnyújtás ezen formáját – mondta el Schneider László, a gyulai mentőállomás vezetője.

– Mindig is érdekelt az egészségügy és az ott dolgozók munkája. Az, hogy itt testközelből megfigyelhettem a munkájukat, sokat segít nekem a pályaválasztásban – mondta el lapunknak az egyik diák.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)