Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Halmos Bélára emlékeznek Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • KULTÚRA • 2016. december 05. 10:30
Halmos Bélára emlékeznek Gyulán
Filmbejátszásokkal és népzenei produkciókkal idézik meg a prímást december 7-én a művelődési házban
Halmos Béla prímás, népzenekutató a táncházmozgalom egyik alapítója, „motorja”, első prímása idén lenne 70 éves. Az ő tiszteletére és emlékére a Nemzeti Színház Betyárjáték című produkciójának szereplői és munkatársai kétrészes előadást állítottak össze, amit Gyulán mutatnak be.
____Eredeti-halmos_bela.jpg

Halmos Béla 

Fotó: Gyulai Hírlap 

A december 7-én, szerdán 19 órakor kezdődő est első részében (55 percben) filmbejátszásokkal idézik meg Halmos Béla színes egyéniségét a vásznon, a színpadon pedig népzenei és néptáncprodukciókat mutatnak be „Béla bácsi” emlékére és tiszteletére. Ebbe a fellépők bevonják a gyulai táncházas közösséget, együtt köszönetet mondva azért, hogy 40 év munkájával létrehozta, felépítette a magyarországi táncházmozgalmat, melyet mint „szórakozva tanulni” módszert az UNESCO 2011-ben a szellemi kulturális világörökség részének nyilvánított.

A szünet után, az est második részében (80 percben) barátai és munkatársai a Nemzeti Színházban is látható Betyárjáték előadást mutatják be a gyulai közönségnek. Ebben a fergeteges produkcióban is feltűnik hegedűjével Halmos Béla a filmvásznon muzsikálva, a színpadon pedig szellemiségéhez hű, kirobbanó, őszinte tánc és zenei produkciót láthat a közönség, emlékezetes filmrészletekkel, Szomjas György rendezésében.

Az alkotók fontosnak tartották, hogy a budapesti megemlékezés mellett Gyulán is együtt tiszteleghessenek Halmos Béla munkássága előtt, aki mindig büszkén hangoztatta kötődését szeretett városához.

Az est programja két eseménnyel is kiegészül. Délután fél ötkor Halmos Béla Ecsedi u. 14. szám alatti emléktábláját koszorúzzák meg barátai és tisztelői, az emlékműsornak otthont adó Erkel Ferenc Művelődési Központban pedig – csak a december 7-i esten – Béla bácsi címmel lesznek megtekinthetők fotók Halmos Béla életéről és munkásságáról.

Az estet dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere és Halász János országgyűlési képviselő nyitja meg. 

 

____Eredeti-online_5HB.jpg

 

 

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)