Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Online is elérhető a Békés című újság

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2016. szeptember 26. 15:30
Online is elérhető a Békés című újság
Az 1869-ben indult lap több mint hatvan éven keresztül tudósította az olvasókat
Sajtótájékoztatót tartottak szeptember 26-án a Békés Megyei Levéltárban, a téma a Békés című újság digitalizálása és online hozzáférhetővé tétele volt. A Békés megye sajtótörténetében kiemelkedően fontos lap 1869-ben indult, és több mint hatvan éven keresztül tudósította az olvasókat. A projekt a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár, a Békés Megyei Könyvtár, valamint a Karácsonyi János Katolikus Gimnázium közös programjaként valósult meg.
____Eredeti-alap.jpg

A Békés ezentúl online is olvasható 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter 

A tájékoztatót dr. Erdész Ádám, a Békés Megyei Levéltár igazgatója kezdte, aki kiemelte, hogy Békés című lap digitalizálása a ma dolgozó újságíróknak is fontos, hiszen elődeik munkáihoz jött létre hozzáférés. A Kreatív Európa program keretében lehetőség nyílt arra, hogy egy nagyobb digitalizálásban vehessen részt a levéltár. Nem volt egyszerű a munka megszervezése, mivel amikor elkezdődött az újság kiadása, még nem volt kötelespéldány-rendelet, nem volt olyan közgyűjtemény, amelyben teljes egészében meglett volna a lap, így a megyei és a városi könyvtárból, a levéltárból, valamint a Karácsonyi János Gimnáziumból szedték össze a lapszámokat.

Képünkön (balról jobbra): Rakonczás Szilvia, Petróczki Zoltánné, dr. Erdész Ádám ás Dézsi János 

A digitalizálást az Arcanum Adatbázis Kft. végezte el, amelynek két honlapja közül a Hungaricana.hu ingyenes hozzáférésű, amelyen milliós nagyságrendben találhatók levéltári, múzeumi és könyvtári kiadványok. Ezen az oldalon bárki megtalálhatja a Békés különböző számait, remek keresőmotorjának köszönhetően pedig még specifikusabban is kereshetünk az újság évfolyamai között.

Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója kifejtette, hogy a könyvtárakban már a korábbi időszakokban elkezdődött a digitalizálás, saját eszközökkel, de elég elkeserítő volt a helyzet, mivel azt érezték, hogy több évtized múltán sem jutnak el oda, ahová szeretnének. A technika fejlődésének és a pályázatoknak köszönhetően a Hungaricana.hu felületén a Békés újságon kívül a Körösvidék, a Békés Megyei Közlöny és a Békés Megyei Hírlap is elérhető. Azontúl, hogy végigböngészhetjük az újságokat, néhány oldal lementhető, sőt ki is nyomtatható a kiadványokból.

Petróczki Zoltánné, a Karácsonyi János Katolikus Gimnázium igazgatója azt mondta, hogy nagyon örül annak, hogy ilyen lehetőségeik vannak az iskolásoknak, és biztos benne, hogy használni fogják a szolgáltatást. Lehetővé válik az, hogy nagyobb súlyt kapjon a helytörténet az oktatásban.

Utolsóként Dézsi János, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár igazgatója fejtette ki véleményét, amely szerint nagy segítséget nyújt ez a mostani projekt, mert ugyan rendelkeztek már digitalizált anyaggal a Békésből, de ennek feldolgozása akkora munkát igényelt, hogy számításaik szerint 2030-ra végeztek volna vele. Terveik között szerepel, hogy minden Gyulával kapcsolatos fontos anyagot szeretnének digitalizálni és hozzáférhetővé tenni.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)