Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Al Di Meola, Eszenyi Enikő és Vastag Csaba is Gyulára jön

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Cs. É. • KULTÚRA • 2016. június 29. 19:47
Al Di Meola, Eszenyi Enikő és Vastag Csaba is Gyulára jön
A Gyulai Várszínház hatvan programmal készült az idei évadra
Július első napján, vagyis még ezen a héten indul a Gyulai Várszínház augusztus 14-ig tartó 53. évada, az elkövetkező hat hét során valamennyi korosztály mintegy 60 programból választhatja ki az érdeklődésének megfelelőt, melyben három színházi bemutatóval és öt fesztivállal is készülnek a szervezők. Számos kulturális esemény ezúttal is díjmentesen lesz látogatható – hangzott el a színház Kossuth utcai épületében tartott június 28-ai sajtótájékoztatón.
____Eredeti-varsz_sajtaj_2_csomoseva.jpg

Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatója 

Fotó: Gyulai Hírlap – Csomós Éva 

Az idei nyári színházi szezonban a fiatalok állnak a figyelem középpontjában, hisz nemcsak számos növendék vagy frissen végzett színész és rendező fordul meg Gyulán a világot jelentő deszkákon, hanem megannyi nyelvezetében és megközelítésében is fiatalos produkciót állítanak színre, ugyancsak a fiatal lelkületű közönség megcélzásaként. A sajtótájékoztatón Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatója ismertette a részleteket.

 

Fesztiválok

A dinamikus programfolyam pénteken a Körös-völgyi Sokadalommal indul, hogy három napon át a dél-alföldi népművészeté legyen a főszerep. Július 7–17. között a világ legismertebb drámaszerzője, az örökifjú Shakespeare halálának 400. évfordulója jegyében telik a Gyulán immár 12. alkalommal megrendezett Shakespeare Fesztivál. A japán, szlovák, ausztrál-angol és ukrán társulatok műsorai mellett különlegesség, hogy a világpremierrel azonos időben a vár előtti sétányon felállított kivetítőkön mutatják be azt A teljes út címet viselő, 37 darab, egyenként 10 perces, magyar felirattal ellátott rövidfilmsorozatot, melyet a londoni Globe Színház erre az alkalomra eredeti helyszíneken forgatva készített.

Július 19-én, a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztiválon a névadó hegedűjén a gyulai Lipták Dániel, a Mentés Másként tagja játszik, de a Csík zenekar, az EtnoRom és a Csángálló együttes is fellép. Pár nappal később, július 23-án a XXV. Gyulai Vár Jazz Fesztivál résztvevői Al Di Meola, a Balázs Elemér Group, a Grencsó Kollektíva és a Gyulai Big Band koncertjét élvezhetik, míg a XI. Blues Fesztivál rangos előadói közt Tátrai Tibor játékában is gyönyörködhetnek a műfaj rajongói.

 

Bemutatók

Az 50 éve elhunyt Tamási Áronra emlékezik a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata a július 4-én látható Zongota című darabbal, majd július 13-án Shakespeare III. Richárd című drámáját mutatják be a pályáját Gyulán kezdő ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében, Eszenyi Enikővel, Trill Zsolttal és Hegedűs D. Gézával a főbb szerepekben. Az Anconai szerelmeseket a székesfehérvári Vörösmarty Színház előadásában két alkalommal, augusztus 5-én és 6-án is láthatja a közönség.

 

Előadások

A teljesség igénye nélkül válogatva említendő meg a már hagyományossá vált felolvasószínház, ezúttal Benedek Albert Rátenyér című komédiájával, a máris óriási érdeklődéssel övezett Száll a kakukk fészkére című dráma, a tavaly fergeteges sikert arató Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar koncertje Vásáry Tamás vezényletével, valamint az Experidance táncegyüttes Szenvedélyem, Velence című látványos műsora. Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című vígjátékát a Gyulára már hazajáró Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház előadásában július 20-án láthatja a közönség. A tavaly 100 éve bemutatott Csárdáskirálynő igazán parádés szereposztásban nyűgözi le az operett szerelmeseit a tószínpadon, hiszen a Szolnoki Tibor által rendezett előadásban Zsadon Andrea, Teremi Trixi, Dunai Tamás és Benkő Péter is játszik. Más műfaj, de hasonló népszerűségnek örvend az augusztus 8-án Szurdi Miklós rendezésében látható Grease musical, melyben Kiss Ramóna mellett Vastag Tamás és Vastag Csaba is látható. Szintén zenés produkcióval zárul a nyári évad, méghozzá a Fenyő Miklós életét bemutató Made in Hungária című musical által, mely augusztus 12–13-án lesz látható, ugyancsak a tószínpadon.

 

Érdekességek

Az idei szakmai konferencián Nádasdy Ádám műfordító és Eszenyi Enikő Kossuth-díjas színész, rendező is az előadók között szerepel, és a tavaly nagy népszerűségnek örvendő Gasztroszínház idén is neves művészeket szólaltat meg főzési szenvedélyükről.

Újdonság, hogy a nyár során városunkban játszó művészekkel nemcsak a színpadon, hanem az Almás-kastély teraszán lévő beszélgetések során is találkozhat a közönség, a belépőjegy váltása nélkül látogatható programon a vendégek kulisszatitkokat és gyulai élményeket osztanak meg az érdeklődőkkel.

 

A rendszerint közel 30 ezer érdeklődőt vonzó nyári színházi évad jegyárai idén sem emelkedtek, a fesztiválokra pedig kedvezményes árú bérletek válthatók.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)