Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Belvízvédelmi készültséget rendeltek el a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2016. június 27. 18:30
Belvízvédelmi készültséget rendeltek el a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén
Kilenc belvízvédelmi szakaszon 53 szivattyútelep üzemel
____Eredeti-belviz_hirado.hu.jpg

Képünk illusztráció

Forrás: Hirado.hu

Kilenc belvízvédelmi szakaszon rendeltek el első-, illetve másodfokú készültséget az elmúlt 24 órában lehullott csapadék miatt a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén – tájékoztatta lapunkat Bak Sándor igazgató.

A közleményből kiderül, az elmúlt napban helyenként jelentős mennyiségű, 90 mm-t meghaladó csapadék hullott. Az igazgatóság működési területének déli részén és Gyoma térségében a júniusban lehullott csapadék mennyisége meghaladja a 200 mm-t, ami a teljes hónapra jellemző érték több mint háromszorosa.

A legfrissebb adatok szerint a gyomai, a mezőberényi, a dögös-kákafoki szakaszokon, továbbá a Holt-Sebes-Körösön, valamint a Fehér- és a Fekete-Körös között elsőfokú a készültség, míg Szeghalomnál, a Kettős-Körös jobb partján, Hosszúfoknál és az Élővíz-csatorna belvízvédelmi szakaszán másodfokú készültséget rendeltek el. Az igazgatóság területén az elmúlt 24 órában 53 szivattyútelep üzemelt, ebből tíz folyamatosan. A védekezésben 129 ember vett részt.

A lehullott csapadék hatására főként a Fekete-Körös középső szakaszán alakultak ki kisebb árhullámok, a vízszint azonban sehol sem érte el az elsőfokú árvízvédelmi készültség szintjét. Magyar területen a folyók a teljes szakaszukon apadnak.

A közlemény arról is beszámol, hogy a Körösök vize a levonuló ismétlődő árhullámok következtében zavaros, oxigénhiányos. A csatornákon az elmúlt napok kánikulai időjárása miatt a víz hőmérséklete nagymértékben megemelkedett, helyenként halpusztulás tapasztalható. Az igazgatóság a gyulai tápzsilipen keresztül megkezdte az Élővíz-csatorna vízpótlását, az elkövetkező napokban azonban nem számítanak jelentős javulásra a szakemberek.  

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)