Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Nyílt napot tartottak a vese világnapján Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E. HÍREK • 2016. március 10. 15:00
Nyílt napot tartottak a vese világnapján Gyulán
A dialízisközpontban arra hívták fel a figyelmet, hogyan őrizhetjük meg veséink egészségét
A szűrővizsgálatok rendkívül fontosak, és meghatározó szerepet töltenek be az egyes betegségek felismerésében, amelyek a korai szakaszban még könnyen kezelhetők, lefolyásuk pedig nagymértékben lassítható. A szakemberek szerint ugyanígy működik ez a vesebetegség esetén is, amelyre minden év március második csütörtökén, a vese világnapján hívják fel a figyelmet.
____Eredeti-IMG_1790.JPG

Dialízis a gyulai kórházban 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter 

Nyílt nappal várt minden helyi érdeklődőt a gyulai kórház dialízisközpontjába az ott dolgozók csapata március 10-én. Az országos eseményhez csatlakozva az eseménynek a szervezők a Fókuszban a vesék egészsége címet adták, mert ezen a napon minden látogató bővebb információkat is meghallgathatott arról, hogyan védje veséit és arról, mit tehetünk annak érdekében, hogy azok sokáig egészségesek maradjanak.

Nagyné Schmidt Franciska

A helyszínen Nagyné Schmidt Franciska főnővér tájékoztatott minket arról, mivel várják a nyílt nap résztvevőit. – Aki ma hozzánk eljön, részletes tájékoztatót kaphat arról, hogyan védheti veséi egészségét. Mindez azért is fontos, mert nagyon ritkán észrevehető betegség ez azok számára, akik elszenvedői, inkább a vérkép mutatja meg a konkrét jeleket – részletezte a főnővér.

A vesék létfontosságú szervek, amelyek egyik legfontosabb feladata a vér által szállított salakanyagok kiszűrése és kiürítése a vizeletkiválasztó és elvezető rendszeren keresztül. Amennyiben a vesék nem működnek megfelelően, a felszaporodó káros anyagok akár életveszélyes állapotot is előidézhetnek, ezért egészségük megőrzése, működésük ellenőrzése rendkívül fontos.

– Nagyobb eséllyel lesznek vesebetegek azok, akik diabétesszel küzdenek és azok is, akik sok fájdalomcsillapítót szednek, és ez vonatkozik a vény nélkül kapható gyógyszerekre is. Emellett az energiaitalok is nagyon veszélyesek, nemrég egy konkrét esetben egy fiatal veséje állt le átmenetileg attól, hogy 2-3 liter energiaitalt megivott és mellé nem étkezett rendesen. Ilyenkor a páciens művi vesepótló kezelésre szorul – tette hozzá Nagyné Schmidt Franciska.

Mint megtudtuk, krónikus veseelégtelenség esetén a betegnek kétnaponta kell látogatnia a kórházat, minden alkalommal egy 4-5 órás dialízis szükséges az állapota korában tartásához, ezért különösen fontos, hogy a szakemberek tanácsait megfogadva igyunk napi 2-3 liter folyadékot, sportoljunk rendszeresen, és ha lehet, tartózkodjunk a fájdalomcsillapító szerektől és az energiaitaloktól.

A Pándy Kálmán kórházban jelenleg 135 beteg látogatja kétnaponta a dialízisközpontot. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)