Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hasznos-e a méregtelenítés az ünnepek után?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szabó EszterMAGAZIN • 2016. január 11. 09:00
Hasznos-e a méregtelenítés az ünnepek után?
A dietetikus szerint a böjt hasznos lehet annak, aki egészségileg alkalmas rá
Az ünnepek végével sokan gondolkodnak a méregtelenítések egyes formáin, annak érdekében, hogy a karácsony utáni trakták eredményeitől megszabaduljanak, vagy csak azért, hogy szervezetüket egy kicsit kímélőbb üzemmódra állítsák át. Egyesek a teljes léböjtöt választják, míg mások igyekeznek nyers koszton élni. Míg sokan frissebbek és fittebbek lesznek egy-egy ilyen kúra után, bizony arról is lehet hallani, hogy a koplalás az anorexia előszobája, vagy egyszerűen hiányállapotokhoz vezethet az, ha egyes tápanyagokat hirtelen megvonunk a szervezetünktől.
____Eredeti-meregtelenites_magyar-fogorvos.co.uk.jpg

képünk illusztráció

Forrás: magyar-fogorvos.co.uk

Az internetet kutatva jónéhány módszerrel és tanáccsal találkozhatnak az érdeklődők, a legnépszerűbb keresőprogram 4 620 000 találatot ad ki a méregtelenítés kulcsszóra. Van, aki több nyers zöldséget illeszt az étrendjébe ilyenkor, vagy egyszerűen lemond a húsokról. A testkontrolléletmód hívei minden napot gyümölccsel kezdenek, de a hátralevő órákban már mást is fogyasztanak, ám akadnak teljesen nyers koszton élők, akik a növényekből sem fogyasztják el a hőkezelteket, maximum aszalványokat, és persze, hogy a napokig tartó teljes léböjtöknek is akadnak hívei.

A legradikálisabb talán a népszerű hollywoodi sztárok veszélyes módszere: a cayenne borssal, citrommal és juharsziruppal ízesített fűszeres limonádé, ami mellé semmilyen szilárd táplálékot nem fogyaszthatnak a diéta hívei. A merészebbek napokon át képesek kizárólag ezt a keveréket inni egy-egy videoklip forgatása előtt annak érdekében, hogy rövid idő alatt akár 10 kiló súlyfeleslegtől is megszabaduljanak.

Gombos Anett dietetikus

És mivel a piac reagál a igényekre, Magyarországon is több forgalmazó árul olyan szirupot és gyümölcslevet, amivel egy-egy léböjt kúrát végezhetnek a tisztulni vágyók. A termékek általában szellemi frissességet, szebb bőrt és egészséget igérnek. Mindezeken túl hazánkban is működik már több böjttábor, mellettük egyenesen fiatalodást ígérő és szállodai tisztítókúrák is igénybevehetőek, amiket egyénre szabottan készítenek el a szakemberek.

Mivel tény, hogy egy-egy nagyobb étkezés fáradtságot okoz, a vörös húsok, zsíros ételek nagy mennyiségben egészségtelenek, a kímélő étrend valóban frissebbé tesz, és a karácsonyi ételek sokakat megviselnek, utánajártunk, hogyan tudjuk egészségesen megtisztítani a szervezetünket január első napjaiban. Segítségképp megkérdeztük Gombos Anett  dietetikust arról, hogy érdemes-e egyáltalán belevágnunk egy többnapos tisztítókúrába, és ha igen, hogyan csináljuk és milyen eredményt várjunk a rövid ideig tartó étkezési megszorításokról.

– Sem a csodadiéták, sem a hiányállapotokat okozó életmódok híve nem vagyok, de tény, hogy egy 5-7 napig tartó böjt hasznos lehet annak, aki egészségileg is alkalmas rá – kezdte tájékoztatóját a szakember. – A nyers étrend akár daganatos betegségek esetén is javasolt, több kórházban alkalmazzák hazánkban is. Ha böjtről beszélünk, akkor fontos megemlítenünk, hogy az alatt leginkább a szilárd nyers étrendet, a gyümölcsnapot, a bővített nyers étrendet és a léböjtöt érthetjük. Ha helyesen és megfelelő ideig böjtöltünk, és abban sokféle zöldség- és gyümölcslé fogyasztás történt, akkor a vitamin és az ásványi anyag bevitele is tökéletesnek mondható, így nincs szükség multivitaminok vagy más étrend-kiegészítők szedésére ezeken a napokon – fejtette ki a dietetikus.

Gombos Anett azt is hozzátette: fontos tudnunk, hogy a tisztítókúra kedvezően tud hatni az immunrendszerre, csökkentheti a gyulladásos folyamatokat, segítheti a nyálkahártyák regenerálódását és a bőr tisztulását is. Azt is kiemelte, hogy lehetőleg szakember segítségével vágjunk bele egy ilyen kúrába, és a böjt befejeztével fokozatosan térjünk vissza az egészséges táplálkozási ajánlások irányelveihez. – Alapvető információ még az is, hogy tilos léböjtöt tartania többek között terhes kismamáknak, szoptatós anyáknak, gyermekeknek, pajzsmirigy túlműködéssel élőknek, emésztőszervi és pszichiátriai megbetegedésben szenvedőknek – fejtette ki a dietetikus.

A szakember szerint tisztában kell lennünk azzal, hogy egy pár napos böjt nem egyenlő a fogyókúrával. Azok elsődleges célja nem a testsúly csökkentése, hanem a szervezet megtisztítása önmegtartóztatással, ami sok esetben együtt jár néhány kiló leadásával is.

­

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)