Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kinőtte a polgármesteri hivatal dísztermét az Erkel Ferenc Vegyes Kar karácsonyi koncertje

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Csomós Éva • KULTÚRA • 2015. december 20. 17:34
Kinőtte a polgármesteri hivatal dísztermét az Erkel Ferenc Vegyes Kar karácsonyi koncertje
Petróczky István: mindig szívdobogtató érzés telt ház előtt énekelni
A már jó ideje hagyományosnak számító Erkel Ferenc Vegyes Kar karácsonyi ünnepi koncertjére telt meg színültig a polgármesteri hivatal díszterme december 19-én. A 19 órakor kezdődő esemény többek megállapítása szerint is kinőtte már megszokott helyszínét – hisz sokaknak már pótszék sem jutott –, az impozáns műsor azonban mindenkit kárpótolt ezért a kényelmetlenségért.
____Eredeti-GYHRCSD_036.JPG

Az erkel ferenc vegyes kart perlaki attila vezényelte a városháza dísztermében

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

____Eredeti-GYHRCSD_004.JPG

Petróczky István

– Mindig szívdobogtató érzés telt ház előtt énekelni – mondta Petróczky István, az Erkel Ferenc Vegyes Kar Egyesületének elnöke köszöntő beszédében, melyben arra is kitért, hogy ebben a mai, értékvesztett, erkölcsi hanyatlás okozta, a hitétől elszakadt, különös és felfordult világban hiába próbáljuk a pénz, az érdekek és az élvezetek hajszolásával megtalálni a boldogulást, nem lehet. Ám a betlehemi jászol csendje, a pásztorok és a három királyok hívószava hitet adhat ahhoz, hogy van remény, meg lehet találni az ünnepi békességet. Ezt Dzsida Jenő „A Gyermek dicsérete” című költeményének utolsó versszakával nyomatékosította: „Bennem van, íme, csengő és harangdal, és bennem van a legnagyobb, a Gyermek –, a fényes jászol s valamennyi angyal.” – A zene szárnyán áradjon szét közöttünk karácsony örömhíre és találjon helyet szívünkben a békesség és a szeretet! – zárta ünnepi beszédét Petróczky István.

Az önkormányzat nevében dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, aki a nemrégiben átadott művelődési ház ünnepi eseményének fontos momentumára hívta fel a figyelmet.

– Ezt a rendezvényt a Magyar Állami Operaház műsora tette igazán különlegessé és feledhetetlenné. A világ egyik legjelentősebb művészeti társulata először tartott előadást Gyulán. A mérce tehát igazán magasan volt és mégis, van az a minőség, amire ők is csak rábólintani tudtak. Így történhetett, hogy nem kellett kórust hozniuk magukkal, Gyulán ugyanis van egy olyan csapat, amelyik elég jó ehhez.

A városvezető kiemelte: nem véletlen hát, hogy az Erkel Ferenc Vegyes Kart rendszeresen telt ház fogadja, nemcsak itt, hanem bárhol, ahol föllépnek. Ezért is örült annyira, amikor a kórus ismét jelezte felé az immár több mint egy évtizedes múltra visszatekintő karácsonyi hangversenyének megtartási szándékát, hiszen úgy gondolja, itt a helyük, a városháza dísztermében – még akkor is, ha a nagy érdeklődés miatt a közönség számára már szűkösnek bizonyul ez a helyszín –, hiszen a kórus tagjai ide már szinte hazajárnak.

Az Erkel Ferenc Vegyes Kar a gyulaiság egyik lényegét is kifejezi. Azt, hogy ebben a városban élnek olyan művelt, elkötelezett polgárok, akik ugyan nem foglalkozásszerűen, mégis professzionális szinten folytatnak művészeti tevékenységeket, és igyekeznek minél többet átadni ebből, így erősítve a helyi polgárok közösségét, hiszen évről évre élményt, felszabadult, ünnepélyes pillanatokat adnak a közönségnek.

Az est ünnepélyességét emelő óriási karácsonyfa világító díszeinek fényében éneklő kórust Perlaki Attila vezényelte, Nátor Éva pedig zongorán kísérte. A karácsonyi klasszikusok széles repertoárja ezúttal merészen túllépte a megszokott kereteket, hisz Bach, Händel, Mendelssohn, Dvorák egy-egy műve mellett Ennio Morricone és Wolf Péter szerzeményei is elhangzottak, ez utóbbi kortárs magyar szerzőnek köszönhetően két Ave Maria is hallható volt az est folyamán. Természetesen a jelenlévőkkel való közös éneklés sem maradhatott el, a közönség ezúttal három dalt, a Dicsőség, a Mennyből az Angyal és a Pásztorok, pásztorok kezdetű dalokat énekelhette együtt a kórussal.

____Eredeti-GYHRCSD_050.JPG

a taps mindent elárult, a közönség jól érezte magát

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

GYULAI HÍRLAP • 2016. január 25. 22:40
Petróczky István: mindig szívdobogtató érzés telt ház előtt énekelni
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)