Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Csík zenekar Gyulán fordult a fény felé

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Csomós Éva • KULTÚRA • 2015. december 15. 18:30
A Csík zenekar Gyulán fordult a fény felé
A Vigadóban megtartott adventi koncerten a szív húrjait megpendítő dallamok hangoztak el
Jól várni tudni kell. Különösen az adventi időszak idején fontos felkészíteni szívünket az ünnepre, akkor is, ha tudjuk, hogy amit várunk, biztosan megérkezik. Szokatlan felállásban játszott adventi turnéja első helyszínén a méltán híres Csík zenekar. „A fény felé” címet viselő december 9-ei ünnepi koncerten több vers, népzene és improvizált örömzene is elhangzott a Vigadó színpadáról.
____Eredeti-GYHRCSD_0020.JPG

a csík zenekar koncertje a gyulai vigadóban 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A Nemzeti Kulturális Alap zenei kollégiumának támogatásával megvalósuló koncertsorozat első állomása Hajdúszoboszló, Körmend és Kecskemét városait megelőzve Gyula volt. A mintegy 70 perces műsort templomi helyszínekre tervezték, és az itteni koncert kivételével ott is hallhatja a közönség.

A szív húrjait megpendítő dallamok, valamint Pilinszky János, József Attila, Márai Sándor, Kosztolányi Dezső, Dzsida Jenő versei és ünnepi gondolatai nem csak pillanatnyi megállást csempésztek a zaklatott hétköznapokba, hanem a pillanat melegségét, valódi léleksimogató feloldódást, az adventi időszak méltó várakozását adták a hallgatóságnak.

Mert nincs nagyobb kaland, mint hazatalálni és felfedezni azt, ami már a miénk – mondta Pilinszkyt idézve a színpad mikrofonja előtt állva Őze Áron, akinek híresen szép orgánuma hol kellő lágysággal, hol pedig férfias komorsággal simult a termet körbejáró dallamokhoz. Amikor pedig Csík János hegedűjátéka vagy épp Szokolay Dongó Balázs dudálása – vagy aktuálisan bevetett más fúvós hangszere – gyönyörködtette a közönséget, a színpad szélén, egy zöld abrosszal letakart asztalnál egy pohár ital társaságában ülve hallgatta ő is a míves muzsikát.

„Alkotni vagyunk, nem dicsérni” – idézte később József Attilát az Imádság megfáradtaknak című verssel, így szentelve meg az adventi időszakot átható várakozást, az erő jó szándékába vetett hitet és a valamennyi hétköznapi apróságban megbúvó isteni kegyelmet: a könnyben és nevetésben, a tejben és a sóban, valamint azt a ki tudja miből merített bizalmat, hogy kedvesek vagyunk a Teremtő előtt, és mindenképp erősebbek gyönge életünknél, hisz fáradtan is dicséretéből keresünk új erőt. 

Erőt, amire most – az egyházi év kezdetét, a bűnbánatot és a kisböjtöt egyaránt jelentő hetekben – különösen nagy szükség van, hisz a téli napforduló bekövetkeztéig ez most a legsötétebb időszak. Ilyenkor van legnagyobb szükségünk hitünkre, jó szándékunkra és szeretetünkre, s a bizalomra a kegyelemhez. Mert az, „aki hazakészül, már készülődésében otthon van. Az, aki szeretni tudja azt, ami az övé, szabad és mentes a birtoklás minden görcsétől, kielégíthetetlen éhétől-szomjától. Aki pedig jól várakozik, az időből éppen azt váltja meg, ami a leggépiesebb és legelviselhetetlenebb: hetek, órák, percek kattogó szenvtelen vonulását. Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel se kevesebb annál, amire vár.” (Pilinszky János: Hitünk titkairól)

Épp így lett ünnep maga ez a hétköznap esti várakozás. Az ebben a felállásban közönség előtt még nem játszó formáció (Őze Áron, Csík János, Szokolay „Dongó” Balázs, Barcza Zsolt, Bartók József) szándéka szerint a műsorból CD is készül, bár annak, aki hallotta, már így is emlékezetes ajándék marad.

„A fény felé” című adventi műsor méltó segítője a várakozásnak, József Attilát idézve maguk is elmormoltunk az imát: „Szabadíts meg a gonosztól. Akarom.”

GYULAI HÍRLAP • 2016. január 08. 21:25
A Vigadóban megtartott adventi koncerten a szív húrjait megpendítő dallamok hangoztak el
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)