Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Emelkedett hangulatú koncert a gyulai református templomban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Kósa Ferenc • KULTÚRA • 2015. október 21. 15:00
Emelkedett hangulatú koncert a gyulai református templomban
Hangversennyel avatták fel a református gyülekezet új orgonáját
Új orgonát vásárolt a gyulai református gyülekezet, a hangszert gyönyörű koncerttel mutatatta be a város zeneszerető közönségének. Az olasz Viscount cég Unico 400 koncertorgonája hétmillió forintba került, az összeget teljes egészében közadakozásból finanszírozták (az adakozás lehetősége még nyitva áll).
____Eredeti-GYHRCSD_0036.JPG

Az új orgonát Tasi Csaba orgonaművész szólaltatta meg

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Bár digitális orgonáról van szó, egy új gyártási eljárás következtében ez a hangszer megfelel a hangversenyeken elvárható színvonalnak. Az orgonajáték ugyanis nem tárolt hangminták segítségével történik, hanem az orgona a billentyűk lenyomásának pillanatában állítja elő a hangokat, így a legkényesebb igényeket is kielégíti. Az új hangszer a várost is gazdagítja, hiszen alkalmanként lehetőséget nyújt magas színvonalú koncertek megszervezésére. Az 1928-ban vásárolt régi orgonáról sem mondott le a gyülekezet, de a műemlékhangszer felújításának költségeit egyelőre nem tudja fedezni.

Az orgonát Tasi Csaba orgonaművész szólaltatta meg, elsőként César Franck A-moll Korálfantáziáját játszotta. Ezt követően a koncerten közreműködő gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar négy, rövid egyházi témájú kórusművet adott elő Cseri Zsófia karnagy vezényletével, aki minden darabhoz zenetörténeti és teológiai érdekességeket is hozzáfűzött. Az olasz reneszánsz kiemelkedő mesterének, Gabriellinek, Alleluia című darabjával nyitottak, majd két barokk szerző, Lotti és Erlebach következett, végül, az újabb korból, Luis Ma Millet katalán zeneszerző zárta a kórus első blokkját. Tasi Csaba két orgonaátirattal folytatta, R. Wagner Tannhauser nyitányának sokak által ismert és kedvelt dallamaival, majd Sergey Rachmaninov egyik legnépszerűbb darabját, a Vocalise-t hallhatta a közönség.

Az Erkel Vegyeskar romantikus szerzők, Rachmaninov, Liszt és Mendelssohn egy-egy szép darabjával zárta fellépését. A koncert zárószáma Liszt Ferenc Johann Sebastian Bach emlékére írt B-A-C-H Prelúdium és fúgája szólalt meg az új orgonán, egyúttal emlékeztetve arra, hogy a nagy barokk zeneszerző és orgonista 330 évvel ezelőtt született. A templomot megtöltő közönség hatalmas tapssal honorálta a fiatal orgonaművész élményszámba menő, dinamikus játékát, valamint az Erkel Vegyeskar és Cseri Zsófia tökéletes összhangban előadott, magas színvonalú produkcióját. A karnagy, aki a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának főiskolai docense és a budapesti Erkel Ferenc Vegyeskart vezeti, előzőleg háromnapos mesterkurzust tartott a gyulai kórusnak.

Az orgonát a református gyülekezet „hivatalosan” másnap, vasárnap délelőtt avatta fel. Az istentiszteleten Baráth János lelkipásztor hirdette az igét, Nagy Miklós, a gyülekezet kántora játszott az orgonán, de ezúttal is közreműködött Tasi Csaba és az Erkel Vegyeskar református tagjainak kamarakórusa.

 

GYULAI HÍRLAP • 2015. október 22. 12:00
Hangversennyel avatták fel a református gyülekezet új orgonáját
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)