Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kiss Ottó Atija nem József Attila

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Magyari Barna • KULTÚRA • 2015. október 09. 18:00
Kiss Ottó Atija nem József Attila
A kiváló gyulai írónak 6 méternyi saját könyve van
„Kiss Ottónak 6 méter könyve van. Egymás mellé állítva összesen 6 méter hosszúságot tesznek ki saját könyvei és azok az antológiák, amelyekben szerepelt.” Ezt Fodor György tanár mondta azon az irodalmi találkozón, amelyet október 8-án Gyulán, a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban az Őszi Könyvtári Hét keretében.
____Eredeti-DSC09836.JPG

kiss ottóval (képünkön jobbról) a gyulai könyvtár simonyi-olvasótermében beszélgetett FODOR GYÖRGY 

Fotó: Gyulai Hírlap – Oláh Szabolcs 

Az esemény a Nagy Olvasási Kihívásban indult gyermekek versenyének eredményhirdetésével kezdődött. Dézsi János könyvtárigazgató közölte: a 14 éven aluli korosztályban a versenyzők közül csak három gyermeknek sikerült teljesítenie minden követelményt. Így ők hárman: Csavar Andrea, Borgulya Luca és Balatoni Ivett kaptak jutalmat a szponzoroknak köszönhetően.

A díjátadásokat követően a gyulai Kiss Ottó József Attila-díjas költővel, íróval két új kötete, az Ati a tükör mögött és a Szerintem mindenki maradjon otthon vasárnap délután címűek kapcsán Fodor György tanár beszélgetett.

Megtudhattuk: Kiss Ottó műveinek többsége a gyermek- és felnőttirodalom határain születnek, ezért élvezhetők írásai mind a gyerekek, mind a felnőttek számára. Elhangzott: Kiss Ottó a József Attila Tudományegyetemen tanult, tagja a József Attila Körnek, József Attila-díjas. Ez alapján joggal feltételezhető, hogy könyvében az Ati József Attila.

–  József Ati így még nem jutott eszembe. József Attilára csak gondolni szoktam, mert szeretem, tisztelem, nagyon jó költőnek tartom – válaszolta a felvetésre a szerző.

Kiss Ottót számos könyvében foglalkoztatja a repülés. Már az 1997-ben megjelent Visszafelé hull a hó című könyvében (melynek illusztrációit a szintén gyulai Kukár István készített) is ott van. Ezzel kapcsolatban a költő elmondta: valóban nagyon sokat repült. Régen nagy vágya volt, hogy az ejtőernyőzést is kipróbálja, de ma már ez nincs szándékában.

Az Ati a tükör előtt című könyv már a harmadik kötet Atiról, az előző köteten Ati is repült, mert ez volt a címe: Ati repülni tanul. A Szerintem mindenki maradjon otthon vasárnap délután című könyvének ez már a második kiadása. Amikor 2006-ban először megjelent Baranyai András illusztrációival több helyen azt mondták, hibás könyv, nem is árusították. Aztán később, mert nagy volt a kereslett iránta, mind elfogyott, Baranyai András pedig elnyerte az év könyvillusztrátora címet. Tehát gyakran vannak furcsaságok az irodalom körül.

Az is kiderült, a József Attila-díjas költő írásaiban gyakran szerepel a család. Így adódott a kérdés, hogy műveiben a saját családja is benne szerepel-e. Erre a felvetésre válaszolva megemlítette: konkrétan nem gondolt még erre, s direkt módon nem építette be családi történéseit írásaiba.

Kiss Ottótól megtudtuk azt is: már két újabb könyvön dolgozik. Ezek gyermekregények lesznek, s családmentesek, mivel azokban szülők nélkül nyaralnak a gyerekek.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)