Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Twist az esőben – A gyulai Rondellában önfeledten ropták a rock and rollt

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Csomós Éva • KULTÚRA • 2015. június 23. 12:00
Twist az esőben – A gyulai Rondellában önfeledten ropták a rock and rollt
Az eső ellenére is népszerűnek bizonyult a Balog István „Cooper” által celebrált Rock & Roll Party
____Eredeti-GYHRCSD_0010.JPG

Pördültek a szoknyák a rondellában

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Pördültek a szoknyák, villantak a combok, ringtak a csípők, a hangszórókból pedig bömbölt a hamisítatlan házibulizene. Az eső talán csak fokozta a Rock & Roll Party lendületét.

A programokban híresen bővelkedő gyulai nyár idén sem telhet el Balog István „Cooper” által celebrált, népszerű Rock & Roll Party nélkül, hiszen az elmúlt évek során hol a Világóránál, az Erkel Ferenc Művelődési Központban, hol különböző klubokban vagy épp a város számos más pontján varázsolt az érdeklődőknek fergeteges, nosztalgikus-táncolós estét. Ezúttal június 19-én, a Rondella teraszán volt hivatott indítani a nyarat.

A felhőtlen szórakozásra áhítozó táncos lábú közönségről az időjárás azonban szinte alig vett tudomást, hisz épp égi áldását hintette a városra. Ám a szervezők mindezek ellenére úgy határoztak, hogy még ez sem állhat útjukba, így – a felállított színpad helyett a Rondella ponyvája alá helyezve a lemezjátszókat - 21:23-kor felharsant a Hotel Menthol, jelezve, hogy a buli minden körülmények ellenére elkezdődik. Néhány perccel később pedig már Balog István „Cooper” a lemezjátszók mögött állva köszöntötte az egybegyűlteket, hogy a ponyva alá rögtönzött „táncparkettre” invitálja az eső ellenére is kimerészkedőket.

A környéken addig szinte észrevétlenül az éj sötétjébe olvadó táncos lábú férfiak és hölgyek - mintha csak erre vártak volna -, máris sereglettek az ernyő alá, hogy megkezdődhessen az annál hangulatosabb péntek esti tánc. Akiknek az eresz alatt nem jutott hely, a záporozó esővel mit sem törődve, a szabad ég alatt ropták. Épp olyan lendülettel, mint ahogyan maga a rock&roll műfaja tarolt az 1950-es évek Amerikájában viharos sebességgel, hogy aztán Európát is kellőképp meghódítsa; úgy hatottak az önfeledt táncosok a zene mámorát csak hallgatva élvezők táborára. Mert a kezdetben bátortalanabbak kicsit távolabb, a járda szélén állva esernyőik alól pislogva szemlélték a nem mindennapi mutatványt, egészen addig, amíg a csatlakozáshoz erőt nem merítettek, hogy aztán - egy hirtelen ötlettől vezérelve - ők is táncra penderüljenek.

A Chuck Berry, Bill Haley, Buddy Holly, Jerry Lee Lewis, Little Richard, na és persze Elvis Presley által híressé tett műfaj itthon főként a Hungária, a Dolly Roll, Kovács Kati és Komár László révén válhatott ismertté.

____Eredeti-GYHRCSD_0021.JPG

Balog István „Cooper”

A lámpafényben villantak az esőcseppektől fénylő vállak, pörögtek a szoknyák, forogtak a csípők, lobogtak a lányok pajkos csikófarkai, a hangszórókból pedig harsogott a talpalávalót szolgáltató változatos zene. „Isztambul”, „Csók a családnak”, „Ciao Marina”… követték egymást a sercegő bakelitekről a kedvelt slágerek, a közönség pedig egyre nagyobb teret kitöltve járta a táncot a sokat látott gyulai vár tövében.

Az olykor szalonképes, báltermekben is előadható táncot járó békéscsabai GM Tánciskola növendékei elvegyültek ugyan az ad hoc módon táncra perdülő „civilek” között - hiszen ők valamennyi táncműfajban otthonosan mozognak -, de ruháik és a twist, a rock&roll, a boogie-woogie, a madison, valamint a rockabilly műfajára járt lépéseik így is magukra vonzották a tekintetet.

Na, és mert egy magára valamit is adó Rock & Roll Party nem lehet igazi a feltűnő kiegészítők nélkül, a DJ-pult közelében felállított standon Elvis napszemüveget, rock and rollos öngyújtót és megannyi amerikai feelinget sugárzó kellék megvásárlásával lehetett teljesebbé tenni a péntek esti, esőben táncoló, nyár eleji fergeteget, melynek vége felé közeledve még az eső is elcsendesedett.

GYULAI HÍRLAP • 2015. június 24. 23:15
Az eső ellenére is népszerűnek bizonyult a Balog István „Cooper” által celebrált Rock & Roll Party
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)