Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Elkészült a gyulai önkormányzat gazdasági programja

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2015. május 26. 23:00
Elkészült a gyulai önkormányzat gazdasági programja
Az öt fő célt megfogalmazó programban a húsipar és az élelmiszeripar fejlesztése is hangsúlyos szerepet kapott
Gyula megtartó erejének növelése, valamint az életminőség és az életszínvonal emelése érdekében 15-20 évre szóló, átfogó célokat fogalmazott meg gazdasági programjában az önkormányzat – közölte május 26-i sajtótájékoztatóján dr. Görgényi Ernő polgármester. A programról a soron következő ülésén tárgyal a gyulai képviselő-testület.
____Eredeti-GYHRCSD_0003.JPG

képünkön (balról jobbra): alt norbert, dr. görgényi ernő és kónya istván

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Dr. Görgényi Ernő prioritásként említette Gyula rekreációs, turisztikai jellegének megőrzését és a város pozícióinak megerősítését a nemzetközi turisztikai piacokon. Ugyancsak a hosszú távú célok között szerepel a városüzemeltetési költségek csökkentése és a városi energiaautonómia megvalósítása. Ennek érdekében az önkormányzat energetikai korszerűsítések és energiahatékonysági beruházások sorát tervezi.

Dr. Görgényi Ernő: az élelmiszer-ipari ágazat a település és a térség kitörési pontja lehet, ezért annak megerősítése stratégiai cél

 

A városvezető úgy fogalmazott: elsősorban az önkormányzati intézmények és gazdasági társaságok energiaszükségletét igyekeznek alternatív energiaforrásokból kielégíteni, ugyanakkor a lakosságot is segíteni kívánják abban, hogy minél nagyobb mértékben élhessen ezekkel a lehetőségekkel. A polgármester továbbá kiemelte: az önkormányzat fontosnak tartja, hogy a gyulai diákok versenyképes tudást szerezzenek, ezért a gazdasági program egyik sarkalatos pontja a nevelési-oktatási infrastruktúra fejlesztése, az iskolaépületek korszerűsítése.  

A korábbi évek gazdaságpolitikai célkitűzéseihez képest újdonság, hogy az idei programban a versenyképes vállalkozói környezet és együttműködés elősegítse, a húsipari infrastruktúra korszerűsítése és az élelmiszeripar fejlesztése is hangsúlyos szerepet kapott. Utóbbi kapcsán a városvezető megjegyezte: az ágazat a település és a térség kitörési pontja lehet, ezért annak megerősítése stratégiai cél.  

Dr. Görgényi Ernő az elkövetkező négy és fél évre vonatkozó konkrét tervekkel kapcsolatban elmondta: a városvezetés célként tűzte ki az önkormányzati feladatellátás költségeinek csökkentését. Ennek érdekében tovább folytatják a közvilágítási hálózat fényforrásainak cseréjét, és az önkormányzati beruházásoknál a lehetőségekhez mérten feltételként szabják meg a megújuló energia felhasználását biztosító technikák alkalmazását.

A polgármester arra is kitért, hogy az önkormányzat európai uniós forrásból megvalósíthatósági tanulmányt készíttetett egy geotermikus energiára épülő kaszkádrendszer kiépítéséről. A termálvízből kinyerhető energia több gyulai intézmény fűtését biztosítaná. A tervek között egy fotovoltaikus villanyerőmű és egy biogázmotoros villanyerőmű létesítése is szerepel, mindkét beruházás jelentősen csökkentené a város villamosenergia-fogyasztásának költségeit.

Dr. Görgényi Ernő a turisztikai célú beruházások között említette a Szigeterőd program és a vármúzeum új kiállításának megvalósítását, a Gyulai Várfürdő gyógyászati szolgáltatásainak fejlesztését és uszodakorszerűsítését, a gyulai csokoládé- és kolbászélményközpont kialakítását, a Szent Miklós park és az Erkel tér rehabilitációját, a helyi TDM-szervezet fejlesztését, valamint az Élővíz-csatorna idegenforgalmi hasznosítását. A városvezető azt is elmondta: a volt 1. számú általános iskola épületében egészségturisztikai célú beruházást valósítanának meg, továbbá egy vadaspark létrehozását is tervezik.

A polgármester a tervezett élelmiszer-ipari fejlesztések közül a Gyulahús Kft. új szárazáru-üzemének kialakítását emelte ki. Hozzátette: az országos és a megyei sertésstratégia eredményességétől függően a Kétegyházi úti telephelyen új sertésvágóhíd is épülhet.

Dr. Görgényi Ernő arról is beszélt: a tőkevonzó befektetői környezet kialakítását célozza meg a Henyei út mentén létrehozott ipari park további fejlesztése. A városvezető kifejtette: az iparterület jobb megközelíthetősége érdekében továbbra is szorgalmazzák a várost északról megkerülő út megépítését, és a déli elkerülő út mentén egy új iparterület kialakítását is tervezik.

Alt Norbert: a gyulai önkormányzat kilenc idősklub, két bentlakásos idősotthon és a gyermekorvosi rendelőközpont felújítását tervezi

Alt Norbert szociális ügyekért is felelős alpolgármester hangsúlyozta: több szociális és egészségügyi feladatellátást szolgáló épület korszerűsítése is szükségessé vált. A gyulai önkormányzat kilenc idősklub, két bentlakásos idősotthon és a gyermekorvosi rendelőközpont felújítását tervezi. Az alpolgármester azt is elmondta: a fogyatékkal élőknek bentlakásos lakóotthont alakítanának ki, továbbá egy megyei hatáskörű, fejlesztő és rehabilitációs intézet létrehozásáról is tárgyalnak.

Alt Norbert kifejtette: a jövőben új helyre költözhet a Gyulakonyha Nonprofit Kft., az önkormányzat még keresi a megfelelő helyszínt. Az alpolgármester célként határozta meg a gyula vasútállomás felújítását és az épület környezetének rendezését.

– Nem tettünk le a Tiborc utca, az Eminescu utca, a Vár utca és a Pomucz tér felújításáról. Továbbra is tervezzük, hogy új gyűjtőutakat építünk, köztünk a Leiningen utca és a Csabai út között, emellett körforgalmi csomópontokat is kialakítanánk a Béke sugárút és a Jókai utca, a Béke sugárút, az Eötvös utca és az Árpád utca, valamint az Ajtóssy út, az Eötvös utca és a Nürnbergi utca kereszteződésében – sorolta a tervezett közlekedési fejlesztéseket az alpolgármester. Alt Norbert hozzátette: az engedélyes tervek már elkészültek.

Kónya István: a tervek szerint nyolcsávos rekortánpályát és multifunkcionális sportcentrumot építenek Gyulán

 

Kónya István oktatásért és a sportért is felelős alpolgármester elmondta: az önkormányzat pályázatot nyújt be a Bajcsy-Zsilinszky úti óvoda felújítására. Emellett a törökzugi óvoda, a Dürer iskola, az 5. számú általános iskola, valamint a Széchenyi úti óvoda és a Bay Zoltán Általános Iskola épületének korszerűsítése is a tervek között szerepel.  

Az elképzelések szerint egy nyolcsávos rekortánpályát és egy multifunkcionális sportcentrumot is építenének Gyulán – számolt be a tervekről az alpolgármester. Kónya István a terület- és városfejlesztési koncepció kapcsán kitért rá, hogy a gyulai önkormányzat 13 ezer 512 méter kerékpárút felújítását és 858 méter kerékpársáv építését is tervezi.  

GYULAI HÍRLAP • 2015. május 27. 23:58
Az öt fő célt megfogalmazó programban a húsipar és az élelmiszeripar fejlesztése is hangsúlyos szerepet kapott
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)