Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - 22 végzős hentesjelölt kezdte meg az országos SzKTV döntőjének gyakorlati kihívását Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • HÍREK • 2015. április 08. 14:00
22 végzős hentesjelölt kezdte meg az országos SzKTV döntőjének gyakorlati kihívását Gyulán
A versenyen a Harruckern János Középiskola egy növendéke is részt vett
____Eredeti-GYHRCSD_030.JPG

Megkezdődött az 55. Húsipari termékgyártó Országos Szktv döntőjének gyakorlati fordulója

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A húsipari szakma 22 végzős tanulója vágta, csontozta és gyúrta a húst az 55. Húsipari termékgyártó Országos Szakma Kiváló Tanulója Verseny döntőjének gyakorlati fordulóján április 8-án. A Földművelésügyi Minisztérium felhívása alapján a versenyt idén a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Békés Megyei Harruckern János Közoktatási Intézményben rendezte meg. Ennek nyomán a vizsgamunka zömét Gyulán bonyolították le.

____Eredeti-GYHRCSD_019.JPG

Gyakorlati vizsga a Gyulahús Kft. Béke sugárúti üzemében.

A Gyulai Hírlapnak Kertész Miklós, a középiskola szakképzési intézményegységének vezetője elmondta, a verseny egyik legszebb része a gyakorlati kihívás, mely ezúttal három helyszínen zajlott.

- A vágás Újkígyóson a Benkó Hús Kft. vágóhídján történik, a többi pedig a Gyulahús Kft. által biztosított helyszíneken, a Béke sugárúton és a Kétegyházi úton. A nap folyamán többek között késztermék készítése zajlik. A versenybizottság 12 termék közül választotta ki azt a kettőt, amelyet elő kell állítani a versenyzőknek – tájékoztatta lapunkat Kertész Miklós.

Mint mondta, az előbbiek mellett csontozás, ún. lehúzott félsertés feldarabolása, bolti gyakorlati vizsgatevékenység, eladás, hűtőpult berendezés, próbavásárlás és számlakitöltés is szerepelt a feladatok között.

- Idén 12 oktatási intézmény 22 versenyzője vesz részt a versenyen. Büszkék vagyunk arra, hogy a Harruckern iskola egyik növendéke is a nevezők között van, aki nemcsak városunkat, de az egész megyét képviseli az SzKTV-n – hangsúlyozta Kertész Miklós.

Kássa Tibor, a versenybizottság elnöke kiemelte, az SzKTV országos szinten a legrangosabb versenynek számít a húsipari termékgyártás terén, épp ezért magas szintű szakmai felkészültséget igényel mind elméleti, mind gyakorlati szempontból.

____Eredeti-GYHRCSD_033.JPG

Elkészültek a termékek.

- A szakmának szüksége van arra, hogy legyen egy olyan verseny az országban, mely a gyakorlati-szakmai ismereteket alapos biológiai és kémiai ismeretekkel is ötvözi. Hiszen a húskészítményekben számos olyan anyag van, amit a henteseknek ismerni kell. Ilyen például az E300-as, ami nem más, mint az acid ascorbic, vagyis a C-vitamin. Ez gátolja meg a zsiradék avasodását, és azt, hogy ez rossz ízhatással legyen a termékre – részletezte Kássa Tibor.

A vizsgabizottság elnöke a döntő második fordulójáról is beszámolt. Mint mondta, a másnapi vizsga általános, számolásos feladványokkal kezdődik, mely során valamilyen üzemi feladatot kell megtervezni a diákoknak. Ezt követi a szóbeli számonkérés, melynek keretében délelőtt és délután 2-2 tételt kell előadniuk a versenyzőknek.

Kássa Tibor lapunknak arról is mesélt, hogy a verseny néhány éve egy tradícionális útvonalat követ, ezért évről évre igyekeznek nagy múltú üzemeket választani a kihívás helyszínéül. Két éve a nagykőrösi Dónáth Élelmiszer Kft.-nél, tavaly pedig Szegeden, a Pick Szeged Zrt-nél rendezték meg a vizsgát. Kássa Tibor hangsúlyozta, a sorból a gyulai húsüzem sem maradhatott ki, hiszen ez esetben is egy rég alapított, neves termékeket előállító kft.-ről van szó.

Az 55. Húsipari termékgyártó Országos SzKTV döntőjének legjobbjait serleggel és ajándékokkal jutalmazzák, ám kiváló eredményekkel akár felszabadulást is nyerhetnek a tanulók. Kássa Tibor úgy fogalmazott, tapasztalataik alapján a versenyzők nagy százaléka olyanyira magas szintet ér el a versenyen, hogy mentesülnek a vizsgák, vagy esetenként némely részmodul alól. 

GYULAI HÍRLAP • 2015. április 09. 13:44
A versenyen a Harruckern János Középiskola egy növendéke is részt vett
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)