Megkezdődött az 55. Húsipari termékgyártó Országos Szktv döntőjének gyakorlati fordulója
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
A húsipari szakma 22 végzős tanulója vágta, csontozta és gyúrta a húst az 55. Húsipari termékgyártó Országos Szakma Kiváló Tanulója Verseny döntőjének gyakorlati fordulóján április 8-án. A Földművelésügyi Minisztérium felhívása alapján a versenyt idén a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Békés Megyei Harruckern János Közoktatási Intézményben rendezte meg. Ennek nyomán a vizsgamunka zömét Gyulán bonyolították le.
Gyakorlati vizsga a Gyulahús Kft. Béke sugárúti üzemében.
A Gyulai Hírlapnak Kertész Miklós, a középiskola szakképzési intézményegységének vezetője elmondta, a verseny egyik legszebb része a gyakorlati kihívás, mely ezúttal három helyszínen zajlott.
- A vágás Újkígyóson a Benkó Hús Kft. vágóhídján történik, a többi pedig a Gyulahús Kft. által biztosított helyszíneken, a Béke sugárúton és a Kétegyházi úton. A nap folyamán többek között késztermék készítése zajlik. A versenybizottság 12 termék közül választotta ki azt a kettőt, amelyet elő kell állítani a versenyzőknek – tájékoztatta lapunkat Kertész Miklós.
Mint mondta, az előbbiek mellett csontozás, ún. lehúzott félsertés feldarabolása, bolti gyakorlati vizsgatevékenység, eladás, hűtőpult berendezés, próbavásárlás és számlakitöltés is szerepelt a feladatok között.
- Idén 12 oktatási intézmény 22 versenyzője vesz részt a versenyen. Büszkék vagyunk arra, hogy a Harruckern iskola egyik növendéke is a nevezők között van, aki nemcsak városunkat, de az egész megyét képviseli az SzKTV-n – hangsúlyozta Kertész Miklós.
Kássa Tibor, a versenybizottság elnöke kiemelte, az SzKTV országos szinten a legrangosabb versenynek számít a húsipari termékgyártás terén, épp ezért magas szintű szakmai felkészültséget igényel mind elméleti, mind gyakorlati szempontból.
Elkészültek a termékek.
- A szakmának szüksége van arra, hogy legyen egy olyan verseny az országban, mely a gyakorlati-szakmai ismereteket alapos biológiai és kémiai ismeretekkel is ötvözi. Hiszen a húskészítményekben számos olyan anyag van, amit a henteseknek ismerni kell. Ilyen például az E300-as, ami nem más, mint az acid ascorbic, vagyis a C-vitamin. Ez gátolja meg a zsiradék avasodását, és azt, hogy ez rossz ízhatással legyen a termékre – részletezte Kássa Tibor.
A vizsgabizottság elnöke a döntő második fordulójáról is beszámolt. Mint mondta, a másnapi vizsga általános, számolásos feladványokkal kezdődik, mely során valamilyen üzemi feladatot kell megtervezni a diákoknak. Ezt követi a szóbeli számonkérés, melynek keretében délelőtt és délután 2-2 tételt kell előadniuk a versenyzőknek.
Kássa Tibor lapunknak arról is mesélt, hogy a verseny néhány éve egy tradícionális útvonalat követ, ezért évről évre igyekeznek nagy múltú üzemeket választani a kihívás helyszínéül. Két éve a nagykőrösi Dónáth Élelmiszer Kft.-nél, tavaly pedig Szegeden, a Pick Szeged Zrt-nél rendezték meg a vizsgát. Kássa Tibor hangsúlyozta, a sorból a gyulai húsüzem sem maradhatott ki, hiszen ez esetben is egy rég alapított, neves termékeket előállító kft.-ről van szó.
Az 55. Húsipari termékgyártó Országos SzKTV döntőjének legjobbjait serleggel és ajándékokkal jutalmazzák, ám kiváló eredményekkel akár felszabadulást is nyerhetnek a tanulók. Kássa Tibor úgy fogalmazott, tapasztalataik alapján a versenyzők nagy százaléka olyanyira magas szintet ér el a versenyen, hogy mentesülnek a vizsgák, vagy esetenként némely részmodul alól.




























