Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gyulai Harruckern téren kiderült, mikor válnak a másodpercek aranypercekké

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • HÍREK • 2015. április 07. 18:00
A gyulai Harruckern téren kiderült, mikor válnak a másodpercek aranypercekké
A látogatók szűréseken vehettek részt, és elsajátíthatták az újraélesztés technikáját is az egészség világnapján
____Eredeti-GYHRCSD_015.JPG

Gyulai Egészségnapot rendeztek a harruckern téren

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Egészségnapot rendezett városunkban április 7-én az Egészséges Városért Közalapítvány és az Egészségügyi Alapellátási Intézmény Egészségfejlesztési Irodája. A Harruckern téri programsorozaton különleges fogászati kezelést és ingyenes szűrővizsgálatokat vehettek igénybe a látogatók, valamint elsajátíthatták az újraélesztés technikáját is.

A Gyulai Hírlapnak dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed gyermekgyógyász, neonatológus főorvos, az Egészséges Városért Közalapítvány kuratóriumi tagja elmondta, a Gyulai Egészségnapot a Tégy az Egészségedért! - Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben elevezésű pályázat keretében és az egészség világnapja alkalmából rendezték meg.

Alt Norbert alpolgármesterrel és Sós Judittal, a szociálpolitikai és gazdaságfejlesztési osztály vezetőjével úgy gondoltuk, hogy az egészség világnapján egy különleges programot rendezünk Gyulán. Fontosnak tartottuk, hogy a fogászati problémákkal is foglalkozzuk. Hiszen az emberek – és főleg a gyermekek – félnek a fogorvostól, és csak akkor mennek el a rendelőbe, ha már baj van. Innen jött az ötlet, hogy elhívjuk az OTP fogászati szűrőbuszát is – részletezte dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed.

A főorvos kifejtette, a rendezvény másik fontos elemét az újraélesztési bemutató képezte, amit azzal a céllal építettek a programba, hogy mindenki elsajátítsa ezt az életmentő technikát.

- A helyszínen a Gyulai Mentőállomás munkatársai mutatják be az újraélesztést, illetve a félautomata defibrillátor használatát. Hiszen, amikor valaki rosszul lesz, akkor a másodpercek aranypercekké válnak. Kell, hogy mindenki tudjon újraéleszteni. A mentő érkezéséig eltelt idő ugyanis rendkívül fontos – hangsúlyozta a szakember.

Az egészségnap harmadik fő célkitűzése a prevenció volt. Ennek kapcsán az EFI iroda munkatársai koleszterinszint-, vérnyomás-, vércukor- és testzsírmérést végeztek. Mivel a betegségmegelőzés eszköze lehet a mozgás is, így kerékpárszimulátor és fitneszbemutató is színesítette a palettát. A helyszínen bűn- és balesetmegelőzési program, illetve a Retro Tejivó jóvoltából finom falatok is várták az érdklődőket.

____Eredeti-GYHRCSD_035.JPG

Kezelés a fogászati szűrőbuszban

A fogászati busz az OTP Bank Fogászati Roadshow-jának keretében érkezett városunkba. A mozgó rendelőben dr. Szép Ilona fogszakorvos és Haszman Dorottya klinikai fogászati higiénikus várta a pácienseket. A fogszakorvos lapunknak elmondta, a prevenció érdekében évente több helyszínre is ellátogatnak.

- Főleg gyerekeket vizsgálunk. A kezelés után megbeszéljük a problémákat, tájékoztatjuk őket a helyes fogmosásról és táplálkozásról. Általában arcfestőkkel, bohócokkal dolgozunk együtt. A bátor pácienseknek prospektusokat, fogkefét, fogkrémet, lufit, matricát, órarendet ajándékozunk. Fő célunk a megelőzés, hiszen körútjainkon sokszor olyan elmaradott helyekre is eljutunk, ahol a gyermekeknek még fogkeféjük sincs – fejtette ki dr. Szép Ilona.

A 76 éves Schriffert Józsefné lapunknak elmondta, szép kezdeményezésnek tartja a Gyulai Egészségnapot, ezért is döntött úgy, hogy ellátogat a rendezvényre. Mint mondta, életkora miatt mindenféle egészségügyi szűrést hasznosnak tart. A helyszínen testzsírmérésen vett részt, és szerencsére normál értéket mutatott a készülék.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)