
A citrom őshazája Ázsia. Innen terjedt el és lett kedvelt gyümölcs az egész világon. Egész évben fogyaszthatjuk.
Az íze savanyú ugyan, hiszen sok benne a citromsav, ennek ellenére lúgosító hatása van.
Erős antibakteriális, vírusellenes és immunerősítő hatással is rendelkezik. Különösen nagy segítséget jelent megfázás, láz, torokfájás esetén. Ha túl sokat ettünk, és fáj a gyomrunk, ezen is segíthet egy pohár citromos víz.
A citrom magas C-vitamin tartalommal rendelkezik. Egyéb hasznos összetevői, mint a P-vitamin, a szerves savak, kalcium, szelén, és a rostok hozzájárulnak az egészségünk megőrzéséért.
A citrusféléket hámozás, felvágás után azonnal el kell fogyasztani, a bennük található C-vitamin ugyanis levegővel érintkezve gyorsan oxidálódik!
Az lenne a legjobb, ha napi rendszerességgel fogyasztanánk. Savanyú ízével sok desszert, és húsétel ízét is kellemessé teszi.
Citromos-petrezselymes sült csirke (4 adag)
1 csirke (1,2 kg)
2 citrom
1 gerezd fokhagyma
só
bors
2 evőkanál olaj
30 g vaj
1 evőkanál apróra vágott petrezselyem zöld
Az egyik citromnak lereszeljük a héját, majd négybe vágjuk. A kettévágott fokhagymagerezddel együtt a csirke hasüregébe tesszük. A csirkét kívül jól bedörzsöljük a reszelt citromhéjjal, majd sózzuk, borsozzuk, és egy tepsibe tesszük. A vajat felolvasztjuk, elkeverjük az olajjal, és a csirkére öntjük. Előmelegített sütőben 60 percig sütjük, közben locsolgatjuk a pecsenyezsírral. Ezután a csirkét meglocsoljuk a megmaradt citrom kifacsart levével, megszórjuk a petrezselyem zölddel és további 30 percig sütjük.
Energia: 2092 kcal
Fehérje: 276 g
Zsír: 108 g
Szénhidrát: 6 g
Citromos sütemény
A tésztához:
2.5 dl joghurt
20 dkg finomliszt
10 dkg búzadara
2 kávés kanál szódabikarbóna
1 csipet só
20 dkg cukor
3 db tojás
1 citrom reszelt héja és leve
A citromos sziruphoz:
15 dkg cukor
3 dl víz
3 db citrom
Egy tálban elvegyítjük a lisztet, a búzadarát, a cukrot és a szódabikarbónát. Egy másik edényben a joghurtot, a tojásokat, a citromlevet és citromhéjat keverjük össze kézi habverővel, majd a lisztes keverékhez öntjük, és fakanállal összedolgozzuk. Kivajazott-kilisztezett (kb. 20x30cm) tepsibe simítjuk a masszát. Előmelegített sütőben kb. 40-50 perc alatt megsütjük. Közben a citromos szirupot is elkészítjük. Kis lábasba öntjük a vizet, hozzáadjuk a cukrot, a citromok levét és a lereszelt héját. Kevergetve felmelegítjük, pár percig forraljuk. A meleg süteményt villával megszurkáljuk, és a szirup felét rákanalazzuk. Alufóliával letakarjuk, állni hagyjuk negyed órán át, majd a maradék szirupot is rálocsoljuk. Kihűlve kínáljuk.
Energia: 3042 kcal
Fehérje: 70,5 g
Zsír: 76,5 g
Szénhidrát: 599,5 g
Egészségükre!