Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Tovább erősítheti nemzetközi kapcsolatrendszerét Gyula

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2015. február 03. 21:53
Tovább erősítheti nemzetközi kapcsolatrendszerét Gyula
A gyulai önkormányzat újabb pályázatot nyert el testvérvárosi hálózatépítésre
Az önkormányzat egyéves projektjét zárja le az a testvérvárosi konferencia, amelyet hét delegáció részvételével február 6–9. között rendeznek meg Gyulán – jelentette be dr. Görgényi Ernő keddi sajtótájékoztatóján, a városházán. A polgármester egyúttal azt is közölte: a város egy újabb, önerőt nem igénylő uniós pályázatot nyert el, így tovább erősítheti nemzetközi kapcsolatrendszerét.
Képünkön (balról jobbra): dr. Görgényi Ernő, Szilágyi Tamás és Hajnal Edit. Fotó: Gyulai Hírlap - Súr Enikő

A városvezető elmondta: a most lezáruló, 148 ezer euróból megvalósuló programsorozat keretében a munka és a családi élet összeegyeztethetőségéről tanácskoztak a projektbe bekapcsolódó települések képviselői. Dr. Görgényi Ernő kiemelte: a programokba a hazai és a testvérvárosi civil szervezeteket is bevonták.

Az újabb nyertes pályázatnak köszönhetően az önkormányzatnak harmadik alkalommal nyílik lehetősége közös konferenciák, testvérvárosi találkozók szervezésére. A polgármester emlékeztetett rá: a város legelső, aktív időskorral foglalkozó pályázata szélesebb körben is elismerést váltott ki, a Tempus Közalapítvány sikerprojektnek nevezte azt.

A Helyi polgárok az európai közéletben – hálózat a polgári részvétel erősítéséért című projektre, egyedüliként az országból, 135 ezer eurót nyert el a gyulai önkormányzat – mondta el a városvezető. Dr. Görgényi Ernő hozzátette: a hálózat létrehozásával lehetőséget teremtenének arra, hogy a települések lakói olyan programokon vehessenek részt, amelyek erősítik uniós elkötelezettségüket és demokratikus értékrendjüket.

A polgármester azt is kiemelte, hogy a projekthez Csíkszereda, Arad, Ditzingen, Budrio, Kovászna és Wagrowiec mellett a szerbiai Palics is csatlakozott partnerként. A hétezer fős településsel való kapcsolatfelvétel jól illeszkedik a városvezezetés stratégiai céljaihoz, a gyulai önkormányzat ugyanis a jövőben újraélesztené turisztikai kapcsolatait a Vajdasággal – fűzte hozzá.

Szilágyi Tamás adjunktus rámutatott: a fiatalok aktív, tudatos európai polgárrá nevelése az unióban kiemelt fontosságú területnek számít. Mint kifejtette, az új projekt a jövőben európai jó gyakorlatként kerülhet be a köztudatba, egyúttal nemzetközi elismertséget szerezhet Gyulának.

A hétvégi rendezvényhez több kiemelt esemény is kapcsolódik – mondta el Hajnal Edit szervező. Február 7-én, szombaton aláírják a Gyula és Arad közötti, 2015. évi együttműködési megállapodást, míg február 8-án, vasárnap 9.30-kor a Budrió lakótelepen leleplezik a Gyula és Budrio közötti baráti viszonyt jelképező, felújított emléktáblát.

A konferencia szervezője azt is elárulta, hogy Giorgio Cezari, Budrio egykori alpolgármestere, Gyula díszpolgára meglepetéssel is készül az alkalomra: a gyulai könyvtárat olasz nyelvű kiadványokkal, a megyei kórházban lábadozó gyerekeket pedig idősek által készített bábokkal ajándékozza meg.

            

Szilágyi Tamás. Fotó: Gyulai Hírlap - Súr Enikő
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)