Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Igazi új csillag született a gyulai színpadon

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Csomós Éva • KULTÚRA • 2014. december 23. 18:00
Igazi új csillag született a gyulai színpadon
A Harruckern Táncegyüttes karácsonyi műsorát az Erkel Ferenc Művelődési Központban láthattuk
A Harruckern Táncegyüttes karácsonyi műsora. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

A városban ezidőtájt látható megannyi adventi és karácsonyi műsor közül komolyságával, visszafogott, méltóságteljes ám mégis letisztult ünnepélyességével mindenképp kitűnik a Harruckern Táncegyüttes Új csillag születik című műsora, amelyet december 20-án a művelődési házban láthattunk. A szűk egyórás produkció látványában éppúgy, mint hangzásában, tartalmi mondandójával és tánckoreográfiájával azok szívébe is becsempészte az ünnep hangulatát, akinek egészen addig sikerült kitérniük előle.

A különösen a családok számára egyik legnagyobb ünnep közeledtének okán szerveződő műsor azonban nem csak a családoknak szólt, és ahogyan bevezető köszöntőjében Gyalog László, a Békés Megyei Néptáncosok Szövetségének elnöke is elmondta: „A karácsony az egyik legnagyobb ünnep mindannyiunk számára, különösen a családoké. Akik ma este színpadra állnak, szintén egy nagy család tagjai, akik hetek óta készülnek arra, hogy ezt az ünnepi műsort most önökkel megosszák. Kérem, fogadják műsorukat olyan szeretettel, mint ahogyan ők készítették azt.”

S míg máskor az ilyen szavak üres formaságnak tűnnek, ezúttal azonnal megérződött a résztvevők őszinte igyekezete, az ünnepi várakozás meghitt fontossága. A dalok összeállítása, a látványos és ünnepélyességet sugárzó koreográfia, a zenekar és a kórus visszafogott és méltóságteljes hangzása azonnal ünnepet teremtett, nem csak a színpadon, hanem a nézőtéren is. A táncosok gyönyörű népviseletei Zsótér Béláné Incike keze munkáját dicsérik, az átgondolt koreográfiát Horváth Péter táncpedagógus-koreográfus álmodta színpadra, a Magvető Református Általános Iskola Énekkarának közreműködését pedig László Olga vezetése tette várakozáson felülin élvezetessé.

A résztvevőket illetően az óvodásoktól kezdve a fiatal felnőtteken át egészen a szülőkig, vagyis igazán családiassá vált műsor mintegy száz főt mozgatott meg a színpadon, a legváltozatosabb tánctudást formálva egységes egész produkcióvá. Olykor narrációval alátámasztott múzeumi mozgóképekkel, máskor pedig vidám népi betlehemessel csalva őszinte mosolyt a közönség arcára. A gyerekek által megjelenítve ott volt Mária, József és a kisded, Heródes és a főkovács, akik nem adtak nekik szállást. Felsorakoztak a napkeleti bölcsek, akik ajándékot hoztak, a pásztorok, akik felkerekednek, hogy láthassák a Megváltót, az öreg, aki egy kicsit nagyot hall, a csillag, ami vezeti a látogatókat és természetesen a mindenkire egyaránt vigyázó angyalok is. Mindezt szépséges hangon énekelve, zenekari kíséretre táncolva.

A 2009. január elsején alakult Harruckern Táncegyüttes tagjai az Alapfokú Művészetoktatási Intézményegység Néptánc Táncszakán tanuló továbbképzős táncosokból és amatőr művészekből áll. Intézményük célja a hagyományőrzés, az alkotó értékteremtés, a közösségépítés, szórakoztatás és művelődés. Repertoárjuk egyéni arculattal rendelkezik és a Körösök völgyének helyi sajátos tánchagyományai is szerepelnek benne.

- Mindössze egy napot próbáltunk a művelődési ház színháztermében, és volt nagyjából két alkalom, amikor egyszerre voltunk jelen az iskola konferenciatermében, ahol elférünk, de mindenki a maga kis csoportján belül készült – avatta be a Gyulai Hírlapot a nagyszabású produkció háttér információiba a táncokat betanító Horváth Péter, aki azt is elárulta, hogy a fellépők között volt, akinek ez volt az első alkalom, hogy zenekarral lépett színpadra, de olyan felnőtt is táncolt most, aki annak idején még óvodásként állt először a világot jelentő művelődési ház deszkáin. A táncegyüttesen belül van egy felnőtt kezdő-haladó csoport is azok számára, akik nem gyerekkoruk óta tanulják a táncot, ezzel is alátámasztva, hogy e műfaj megismerését felnőttként sincs késő elkezdeni.

A táncegyüttesről Horváth Péter elmondta, általában 9-10 párral lépnek fel, évente akár 50-80 alkalommal is, leginkább a megyén belül, de esetenként külföldre is eljutnak. A táncosok közül néhányan már fiatal dolgozók, de többségükben diákok, és minimum heti két alkalommal próbálnak, de amikor fellépések vagy főpróbák vannak, még többször is.

Munkájukra érdemes figyelni, mert feltehetően nem csupán karácsonyi műsorukban született új csillag.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)