Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulára is elérkezett az idősek közlekedésbiztonságát erősítő rendezvénysorozat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • HÍREK • 2014. november 12. 16:00
Gyulára is elérkezett az idősek közlekedésbiztonságát erősítő rendezvénysorozat
A kampány a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság, illetve a megyei rendőrkapitányságok közreműködésével valósul meg
„Toleranciát az éveknek, hasznos ismereteket az időseknek” Fotó: Gyulai Hírlap - Fekete Cintia

Az idős közlekedők biztonságát erősítő, új programsorozatot indított a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság. A Toleranciát az éveknek, hasznos ismereteket az időseknek elnevezésű rendezvény november 12-én érkezett el városunkba. A gyulai Vigadóban megrendezett kampánynap keretében a szakemberek különböző bemutatók, előadások és egy érdekes kvízjáték segítségével igyekeztek felhívni a figyelmet olyan időskori sajátosságokra, amelyek akár a közlekedésbiztonságra is hatással lehetnek.

A négy állomásból – Békéscsaba, Békés, Gyula és Mezőkovácsháza – álló programsorozat a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság, illetve a megyei rendőrkapitányságok közreműködésével valósul meg. A kampányt idén első alkalommal rendezik meg a régióban, mely főként az időseket is érintő közúti balesetek számának visszaszorítását célozza meg.

- A rendezvény célja kettős. Egyrészt szerettünk volna személyesen is találkozni idősebb közlekedőinkkel és tanácsokat adni nekik, mivel féltjük őket. Hiszen amíg egy tizennyolc éves kerékpáros ütközik egy autóval, elesik, föláll és hazamegy, addig az idősebbeknél ez súlyosabb következményekkel is járhat. Az őket érintő baleseti sérülések között sajnos nagyon gyakoriak a combnyak-, borda-, láb-, illetve kéztörések, melyek igen veszélyesek erre a korosztályra, hiszen esetükben már nehezebben és lassabban gyógyulnak az efféle törések – tájékoztatta a Gyulai Hírlapot a rendezvény főcélkitűzéséről Pardi Ildikó r. alezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési csoportvezetője.

Pardi Ildikó r. alezredes hozzátette, céljaik között szerepel még az is, hogy a média segítsége által mások figyelmét is felhívhassák erre a különösen fontos területre. Hiszen nemcsak az időseknek kell tudniuk és ismerniük mindazt, ami a kampánynapokon elhangzik, és nemcsak nekik kell körültekintőbben részt venniük a közlekedésben, hanem a fiatalabb generáció részéről is szükséges, hogy fokozottan figyeljen, és toleranciát mutasson az idős közlekedők felé.

A rendezvénysorozat gyulai állomásán Kolysza Zoltán r. alezredes, a Gyulai Rendőrkapitányság vezetője köszöntötte a jelenlévőket.

- Mindig a gyermekekkel foglalkozunk, óvodás kortól iskolás korig, hiszen a megelőzésben ezt a korosztályt céloztuk meg. Óriási jelentőséggel bír azonban, hogy most végre olyan személyekkel is tudunk foglalkozni, akiket kissé elhanyagoltunk mostanában. Hiszen az idő telik, a közlekedés, a KRESZ szabályai pedig változtak – hangzott el Kolysza Zoltán beszédében.

A köszöntőt követően figyelemfelkeltő előadásokat hallhattak a résztvevők, melyek során hasznos tanácsokkal és érdekes információkkal is gazdagodhattak. Elsőként Benkő Mihály, a Békés Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségének osztályvezetője tartott érdekfeszítő prezentációt, melyben számtalan közlekedéssel kapcsolatos tanácsot, tippet adott idős közönségének. Ezt követően Gyevnár József előadását hallgathattuk, aki a Gyulai Mentőállomás képviseletében érkezett a rendezvényre. Ő elsősorban a közúti balesetekben előforduló sérülésekről beszélt, illetve arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy hogyan kerülhetik el ezeket.

A nap folyamán a résztvevők számára kiderült, hogy ez év első 9 hónapjában 424 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt Békés-megyében, melyek között 101 olyan eset szerepel, amelynek résztvevője, vagy okozója 65 éven felüli személy volt. Mivel azonban a balesetek 99%-a emberi hibára vezethető vissza, a baleset-megelőzés legfontosabb tényezői is mi magunk vagyunk.

Az előadások után a legbátrabbak egy, a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság által kidolgozott Hoztam egy KRESZ kérdést nevű kvízvetélkedőn vehettek részt, mely során szórakoztató, játékos formában frissíthették fel ismereteiket a játékosok – sőt nézőik is.

A rendezvényen egy nyilvános fórum keretében arra is lehetőség nyílt, hogy az idősek szakemberekkel beszéljenek a közlekedés nehézségeiről, a KRESZ szabályokról, vagy épp bármilyen őket, illetve lakókörnyezetüket érintő problémáról.

 

Kolysza Zoltán r. alezredes. Fotó: Gyulai Hírlap - Fekete Cintia
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)