Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kutyanyelves persely és MK27-es magnó - Gyermekkorunkba repít vissza a retro tárlat Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Oláh Szabolcs • KULTÚRA • 2014. szeptember 23. 09:00
Kutyanyelves persely és MK27-es magnó - Gyermekkorunkba repít vissza a retro tárlat Gyulán
Az állandó kiállításon számos ereklyét megtalálhatunk az 1950-es évektől a ’80-as évekig bezárólag
Zatykó Károly és Zatykó Gyöngyi, a retro kiállítás megalkotói. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

Több évtizedet repít vissza minket az az állandó kiállítás, amely a napokban nyílt meg Gyulán, a DÁMI Dekor Rőfös udvari irodájában. A retro tárlatot bemutató enteriőrben halomszámra találhatunk relikviákat az 1950-es évektől egészen a ’80-as évekig bezárólag. Ez az időszak nem oly távoli, de annál jobban szíven találja az embert, hiszen a számos ereklye garantáltan felidézi gyermekkorunkat. Az ódon babakocsik, régi mesekönyvek és bőr bukósisak között feltűnik sok régi ismerős: írógép, vekker, szalagos magnetofon, egy MK27-es kazettás magnó, kisdobos- és úttörőcuccok, 2 forint 60 filléres vécépapír, színes bádogjátékok, és nevek a múltból: a kevésbé hiányzó Lenin és Kádár, vagy az annál szórakoztatóbb Hofi, Szécsi Pál vagy Winnetou.

A Gyulai Hírlapnak a retro tárlat ötletgazdája és kivitelezője, Zatykó Károly elmondta, mindig is érzelmileg kötődött gyermekkorának ikonikus tárgyaihoz, amelyeken ma már túllépett az idő, úgyhogy már régen elhatározta, hogy nem hagyja őket a feledés homályába veszni. Az ötlet egészen addig voltálom, amíg egy utazás során rátalált egy ősrégi babakocsira. Ezzel kezdődött a gyűjtés, azóta kismillió darabja van a múltidéző gyűjteménynek.  

A kiállítás rendezésében segítette hitvese, Zatykóné Gyöngyi, aki lapunknak kifejtette: mintegy egyéves intenzív gyűjtőmunka, számos csere-bere, telefonhívás, internetes kutatás és rendelés, valamint sok-sok baráti segítség áll a tárlat mögött, amely még mindig hiányos, viszont folyamatosan bővül.

A tárlatról nem hiányozhatnak a korabeli hangok sem: a megőrzött tárgyak megtekintése előtt a Magyar Televízió hatvanas évekbeli, kihagyhatatlan műsorait megelőző szignál, majd a Reggeli torna, Delta stb. című műsorok zenéje kapcsolja be a látogató számára az „időgépet”, amely megtekinthető hétfőtől péntekig 9-12 és 14-17 óráig, valamint szombaton 14-18 óráig. A belépőjegy jelképes, felnőtteknek 600, diákoknak 400 Ft.

 

Régi simerős a kutyanyelves persely. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)