Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A rákszűrés életet menthet!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • O. Sz. • HÍREK • 2014. május 12. 12:00
A rákszűrés életet menthet!
Magyarországon a daganatos megbetegedések miatti halálozás a második leggyakoribb halálok
Képünk illusztráció. Forrás: egeszseg.network.hu

Magyarországon a daganatos megbetegedések miatti halálozás a szív és érrendszerit követően a második leggyakoribb halálok. Emlőszűrésre kétévente a 45-65 éves korcsoportba tartozó hölgyek, méhnyakszűrésre háromévente a 25-65 éves korcsoportba tartozó hölgyek kapnak névre szóló meghívást. Fontos tudni, ha valakinek az időpont nem felel meg, lehetősége van annak módosítására a megadott telefonszámon. A szakrendelővel időpontegyeztetés szükséges, hogy a várakozási idő minimális legyen. A meghívólevelet mindenki vigye magával – tájékoztatta közleményében a Gyulai Hírlapot dr. Mucsi Gyula Békés megyei tiszti főorvos.

- Az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos betegsége, ritkán előfordul férfiaknál is. Magyarországon évente mintegy 7500 új megbetegedés fordul elő, és mintegy 2800 nő veszti életét évente a betegség következtében. Nagyon fontos, hogy a terápia eredménye annál hatékonyabb, minél korábbi stádiumban ismerik fel a betegséget. Éppen ezért fontos, hogy minél hamarabb orvoshoz forduljon mindenki, aki az emlőben csomót tapint.

- A méhnyakrák évi 1000 új esettel fordul elő Magyarországon, a megbetegedés miatti halálozás pedig évente meghaladja a 400 főt. Hazánkban a méhnyak szűrése megoldott, de sajnos a nők tekintélyes hányada nem él e lehetőséggel, részben ezért nem ismerik fel korai stádiumban a betegséget. Kérem, tegyen mindenki az egészségéért, vegyen részt az ingyenes szűréseken önmagáért, családjáért – hívja fel a figyelmet a szűrések fontosságára a megyei tiszti főorvos.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)