
A gombák fogyasztása, ízesítőszerként való használata az emberiséggel egyidős. A gombák jelentősége a táplálkozásunkban egyre növekszik. Legfontosabb tápanyaga a fehérje, amely összetételében az állati fehérjéhez hasonló, így húspótlóként is használható. A fehérjén kívül zsírokat, szénhidrátokat, ásványi sókat (foszfor, kálium, stb.) vitaminokat, (A, B, D), íz- és zamatanyagokat tartalmaznak. Magas tápértékükön kívül gyógyhatásuk sem lebecsülendő. Tudományos feltételezések szerint egyes gombafajok tbc-ellenes, míg mások tífusz-, illetve rákellenes antibiotikumot is tartalmaznak.
A gombát lehetőleg ne hámozzuk meg, az értékes táp- és ízanyagok jó része ugyanis épp a kalap felbőre alatt van. Felhasználás előtt tiszta kefével, vagy késsel kaparva tisztítsuk meg. A tönk alján lévő esetleges szennyeződéseket éles késsel távolítsuk el, majd a gombát folyó víz alatt alaposan mossuk át. (Csak közvetlenül a felhasználás előtt mossuk meg, mert gyorsan romlik, és ne áztassuk, mert egyrészt kioldódnak az értékes tápanyagok, másrészt megszívja magát vízzel, amelyet elkészítés közben már nehéz elpárologtatni.)
A gombát párolni, sütni, főzni rövid ideig kell. Töltelékekbe, rizottókba, levesekbe, salátákba kerül legtöbbször. A gomba nagy víz- és fehérjetartalma miatt gyorsan romlik, könnyen elszaporodnak benne a kórokozók. Mivel a romlott gomba súlyos mérgezéseket okoz, a gombát tartalmazó ételeket csak frissen szabad elfogyasztani!
Tejszínes gomba tésztával (4 adag)
50 dkg csiperkegomba
1 nagy fej vöröshagyma
1 dl főzőtejszín
1 evőkanál tejföl
1 evőkanál liszt
petrezselyemzöld
só
bors
4 evőkanál napraforgó olaj
1,5 dl víz
250 g tészta
A gombát megmossuk és felszeleteljük. A hagymát apróra vágjuk, majd kevés olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát és az apróra vágott petrezselyemzöldet, majd tovább pároljuk, és kevés vizet öntünk rá. Sóval, borssal ízesítjük. Amikor a víz elfő alóla, akkor 1 evőkanál lisztet szórunk rá, majd felengedjük a tejszín, tejföl és kevés víz keverékével. Pár percig még forraljuk. Főtt tésztával tálaljuk.
Energia: 2137 kcal
Fehérje: 75,5 g
Zsír: 91,7 g
Szénhidrát: 232 g
Költsége: kb. 800 Ft.
Gombafasírt sütőben sütve
60 dkg csiperkegomba
15 gzsemlemorzsa
1 csokor petrezselyem
1 közepes db vöröshagyma
3 db tojás
2 evőkanál olaj
bors
só
1 dkg szárított natúr zöldségkeverék
A gombát megtisztítjuk és apróra vágjuk. Beletesszük egy mélyebb tálba. Az apróra vágott vöröshagymát 1 evőkanál olajon megpároljuk, és hozzáadjuk a gombához. A petrezselymet felaprítjuk, és a gombához tesszük a többi fűszerrel együtt. Beleütjük a tojásokat, és jól összedolgozzuk. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát, és ezzel is jól összekeverjük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és lekenjük olajjal. A masszából gombócokat formázunk, és a sütőpapírra sorakoztatjuk őket. Olajjal megkenjük a tetejüket is. Hideg sütőbe toljuk, és kb. 40 percig sütjük.
Energia: 934 kcal
Fehérje: 54 g
Zsír: 55 g
Szénhidrát: 41 g
Kb. 500 Ft-ból készül el.
Jó étvágyat!