Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kiss György szobrászművész írói vénája is bemutatkozott Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Csomós Éva • KULTÚRA • 2014. április 25. 13:00
Kiss György szobrászművész írói vénája is bemutatkozott Gyulán
Kiss György Nyúlfarkincák című kötetét ismerhették meg a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban
A Nyúlfarkincák című könyv bemutatóján. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

- 1983-óta nem volt ecset a kezemben, és nem hiányzik, annyira sokszínű az élet – vallotta az ezúttal remek íróként is megmutatkozó Kiss György Munkácsy-díjas szobrászművész, Gyula város díszpolgára.

Kiss György számára sosem jelentett gondot mondanivalójának kifejezési formája. Miközben festőművésznek készült, kitanulta a kőfaragást, a nagyközönség emlékezetébe azonban szobrász- és éremművészként véste be magát, ki lenyűgöző köztéri alkotásai mellett táblaképeket is készít. Mára mindez kevéssé vált számára, és Nyúlfarkincák című, rövid történeteket tartalmazó kötetében írói vénáját is kibontakoztatta, amiről április 23-án a Mogyoróssy János Városi Könyvtár olvasóközönsége is meggyőződhetett.

A Simonyi-olvasóteremben tartott könyvbemutató házigazdája Krasznahorkai Géza, Szinnyei-díjas könyvtáros, nyugalmazott könyvtárigazgató volt, a megjelenés körülményeiről pedig a szintén jelen lévő Fekete Tibor, a főként egészségügyi szakkiadványokkal foglalkozó KM-PharmaMédia Kiadó ügyvezetője beszélt. Mindhárman régi ismerősök, több ponton is megjelentek Kiss György művészi életében.

- Egy művészt megismerni az alkotásain és a róla szóló történetek alapján lehet, ám ez a könyv remek lehetőség arra, hogy Kiss Györgyöt olyannak ismerjék meg belőle, amilyen ő valójában – mondta Fekete Tibor, a tíz éve a KM-PharmaMédia kiadó élén álló ügyvezető, aki kiadójával néhány éve témájukban határterületeket (gasztronómia, sport stb.) érintő könyvek megjelenését is gondozza, így került repertoárjukba a művész 70. születésnapjára meglepetésként elkészült kötet is.

- Egy képzőművész esetében az a természetes, ha képes albumot mutatnak be, az már különösebb – ám nem példátlan -, ha prózai íráshoz fog – ezt már Krasznahorkai Géza, a bemutató házigazdája állapította meg, ki több tanulmányt is készített már a szobrászművész munkásságáról.

Ez a rövid történeteket tartalmazó kötet olyan emlékek gyűjteménye, melyeket egy életen át őriz az ember. Bár a könyv szerkezetileg nem tagolt, témakörök szerinti csomópontok mégis megfigyelhetők benne, így elkülönülnek a csibészes történetek, a képzőművész alkotótársakról szóló anekdoták, valamint az utazási hangulatképek is.

Amíg eljutottam idáig, meg kellett éljek 69 évet. Amit eddig éltem, kifejezhető volt a színek erejével, de aztán valami elkezdett hiányozni. 1983-óta nem volt ecset a kezemben és nem is hiányzik. Annyira sokszínű az élet – vallotta az est során a művész, aki – bár nem szokta visszaolvasni írásait -, ezúttal felolvasással is megajándékozta közönségét.

- Ami nekem eszembe jutott, mindig meg mertem csinálni. Bennem semmilyen gátlás soha nincs – mondta a kifejezési formát mindig is szabadon megválasztó művész, akit gyulaiként különösen lenyűgözött a természetben, a kő világában érzékelhető rend, ami az ő belső rendjét is segített megtalálni. Ezáltal tanulta meg szobrászművészként engedelmességre szólítani a követ.

A Nyúlfarkincák címet viselő könyve épp olyan lényegre törő, a legpontosabb kifejezéseket alkalmazó, legintenzívebb képeket láttató munka, mint amilyen vallásos elmélyültséggel készítettek Kiss György érmei, kisplasztikái, domborművei vagy épp köztéren látható szobrai. „Olyan, amilyennek lennie kell. Hordozza az emberi hibáimat, szakmai korlátaimat” – fogalmazott könyvének bemutatóján.

A lényeglátást mindig pontosan megfogalmazó művész az est végén készséggel dedikálta könyvét, s barátságosan felelt valamennyi hozzá intézett kérdésre, szeretettel üdvözölte rég nem látott barátait, és az esten szintén jelen lévő családtagjait.

 

Kiss György. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
GYULAI HÍRLAP • 2014. április 25. 14:43
Kiss György Nyúlfarkincák című kötetét ismerhették meg a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)