
A közelmúltban a gyerekek örülhettek a nyuszi ajándékainak. Erről jutott eszembe e heti témám: a sárgarépa. Nem véletlen az, hogy ha kisnyulak anyja elpusztul, és reszelt répával etetik őket tovább, életben maradnak, és egészségesen felnőnek.
A sárgarépa az ember számára is értékes és egészséges zöldség, mely egész évben beszerezhető. Alapvető vitaminforrás a szervezet számára. Tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, A-, B-, C-, E- és K-vitaminokat. Legnagyobb értékét a magas béta-karotin-tartalma jelenti, de más karotinokban is bővelkedik. A szervezet a béta-karotint A-vitaminná alakítja át, mely fontos a jó látás, a májműködés, az ép nyálkahártyák és az immunrendszer szempontjából. A máj elraktározza a nehézfémeket. Ha a máj le van terhelve, ezek a fémek bejutnak a sejtek közé is. A sárgarépa segíti kiüríteni ezeket a fémeket a szervezetünkből. A sárgarépa magas rosttartalma segíti a bélrendszer egészséges működését is. Kutatások szerint napi két nyers sárgarépa fogyasztása átlagosan 11%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét.
Répakoktél
2 sárgarépa
1 narancs
1 alma
Daraboljuk össze a hozzávalókat és préseljük ki gyümölcscenrifugában, vagy turmixoljuk össze.
Energia: 225 kcal
Fehérje. 4,5 g
Zsír: 1,5 g
Szénhidrát: 42,5 g
Sárgarépás fasírt
20 dkg sárgarépa
10 dkg feta sajt
5 dkg trappista sajt
2 db tojás
3 evőkanál zsemlemorzsa
szerecsendió
petrezselyem
só
bors
A sütéshez: olaj
A sárgarépát és a trappista sajtot kislyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a villával összetört feta sajtot, a tojásokat és a zsemlemorzsát. Szerecsendióval, apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, és sóval, borssal ízesítjük. Jól összekeverjük, és pogácsákat formázunk belőle. Kevés olajban mindkét oldalát megsütjük.
Energia: 1705 kcal
Fehérje. 46 g
Zsír: 54 g
Szénhidrát: 41 g
Egészségükre!


























