Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A sárgarépa

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2014. április 26. 13:00
A sárgarépa
Alapvető vitaminforrás a szervezet számára
Képünk illusztráció. Forrás: kichiwall.com

A közelmúltban a gyerekek örülhettek a nyuszi ajándékainak. Erről jutott eszembe e heti témám: a sárgarépa. Nem véletlen az, hogy ha kisnyulak anyja elpusztul, és reszelt répával etetik őket tovább, életben maradnak, és egészségesen felnőnek.

A sárgarépa az ember számára is értékes és egészséges zöldség, mely egész évben beszerezhető. Alapvető vitaminforrás a szervezet számára. Tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, A-, B-, C-, E- és K-vitaminokat. Legnagyobb értékét a magas béta-karotin-tartalma jelenti, de más karotinokban is bővelkedik. A szervezet a béta-karotint A-vitaminná alakítja át, mely fontos a jó látás, a májműködés, az ép nyálkahártyák és az immunrendszer szempontjából. A máj elraktározza a nehézfémeket. Ha a máj le van terhelve, ezek a fémek bejutnak a sejtek közé is. A sárgarépa segíti kiüríteni ezeket a fémeket a szervezetünkből. A sárgarépa magas rosttartalma segíti a bélrendszer egészséges működését is. Kutatások szerint napi két nyers sárgarépa fogyasztása átlagosan 11%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét.

 

Répakoktél

2 sárgarépa
1 narancs
1 alma

Daraboljuk össze a hozzávalókat és préseljük ki gyümölcscenrifugában, vagy turmixoljuk össze.

Energia:           225 kcal
Fehérje.           4,5 g
Zsír:              1,5 g
Szénhidrát:       42,5 g

 

Sárgarépás fasírt

20 dkg sárgarépa
10 dkg feta sajt
5 dkg trappista sajt
2 db tojás
3 evőkanál zsemlemorzsa
szerecsendió
petrezselyem

bors

A sütéshez: olaj

A sárgarépát és a trappista sajtot kislyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a villával összetört feta sajtot, a tojásokat és a zsemlemorzsát. Szerecsendióval, apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, és sóval, borssal ízesítjük. Jól összekeverjük, és pogácsákat formázunk belőle. Kevés olajban mindkét oldalát megsütjük.

Energia:          1705 kcal
Fehérje.            46 g
Zsír:               54 g
Szénhidrát:         41 g

Egészségükre!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)