Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Húszéves testvérvárosi kapcsolatát ünnepelte Gyula és Csíkszereda

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2014. április 14. 11:00
Húszéves testvérvárosi kapcsolatát ünnepelte Gyula és Csíkszereda
Dr. Görgényi Ernő: a két várost a testvéri szolidaritás hozta közel egymáshoz
Megerősítették a Gyula és Csíkszereda közti testvérvárosi kapcsolatot. Az erről szóló megállapodást dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere és Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda város polgármestere tegnap este írta alá a két település közti testvérvárosi kapcsolat 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. Az esemény a Munka és család – önkormányzatok tematikus hálózata című projekt keretében szervezett gyulai konferencia záróprogramja volt.
Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

A városháza dísztermében dr. Görgényi Ernő köszöntötte a gyulai testvérvárosok, Csíkszereda, Ditzingen, Arad, Kovászna, Budrio és Wagrowiec delegációit. A városvezető felidézte: a gyulai és csíkszeredai városvezetés 1990-ben nyilvánította ki először hivatalosan, hogy szorosabbra kívánja fűzni a két település kapcsolatát. A tervezetet az akkori gyulai tanácselnök, Takács Lőrinc és Csíkszereda egykori polgármestere, László Pál írta alá. A testvérvárosi kapcsolat hivatalos kezdőpontjának a dr. Pocsay Gábor és dr. Csedő Csaba polgármesterek által három évvel később, 1993-ban aláírt együttműködési megállapodás tekinthető.

Dr. Görgényi Ernő hangsúlyozta: a két település barátsága a történelem viharai közepette, az 1989-es romániai forradalomnak köszönhetően alakult ki. Mint mondta, a két várost a testvéri szolidaritás hozta közel egymáshoz.

– A testvérvárosi kapcsolat mozgalmának alapvető célja, hogy a különféle népeket közelebb hozza egymáshoz – hangzott el a beszédben. A polgármester hozzátette, Gyula és Csíkszereda kapcsolatának többlettartalma is van: az egymásra találás, a testvériség, a nemzeti összetartozás megélése.

– A trianoni békediktátummal határt húztak közénk, de az együvé tartozásunk megmaradt. 1945 után a kommunista diktatúra az államhatárt egy vasfüggönnyel erősítette meg. Nemcsak Kelet és Nyugat között húzódott vasfüggöny, de Románia és Magyarország között is. El akartak bennünket választani testvéreinktől, Magyarországon generációk nőttek fel úgy, hogy nem hallhattak a határon túli magyarságról – mondta a városvezető.   

Dr. Görgényi Ernő kiemelte: az anyaországi és magyar többségű erdélyi városok közti testvérvárosi kapcsolatok is szerepet játszottak abban, hogy mára a lelkünkben épített határokat is sikerült lebontanunk. A polgármester példaként említette a gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és a csíkszeredai Márton Áron Líceum közti erős kapcsolatot.

– Sok feladat, sok lehetőség áll még előttünk. Ne feledjük: felelősek vagyunk azért, hogy a kapcsolat elindítóinak reményeit beváltsuk – szögezte le a városvezető. Hozzáfűzte: az utóbbi két évben Gyula és Csíkszereda partnersége többrétűvé vált.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere személyes emlékét felidézve mutatott rá arra, hogy a két települést összefűző jó kapcsolat belső indíttatásból fakadt. Ez a kapcsolat attól nőies, hogy nagyon sok gyöngédség, érzelem, egymásra figyelés van benne – fejtette ki.

– Ezt a kapcsolatot nem az elöljárók álmodták meg, hozták létre valamiféle személyes önigazolási okból kifolyólag, ezt az emberek indították el, építették – hangsúlyozta a csíkszeredai városvezető.

A köszöntőket követően a csíkzsögödi Harom Néptáncegyüttes, valamint a gyulai Körös Táncegyüttes és kísérőzenekara adott ünnepi műsort. A rendezvény zárásaként dr. Görgényi Ernő és Ráduly Róbert Kálmán aláírták a két település közti testvérvárosi együttműködési megállapodás megerősítéséről szóló dokumentumot, majd megajándékozták egymást. A gyulai polgármester Erkel Ferenc mellszobrát adta át a csíkszeredai városvezetőnek, a vendégdelegáció pedig Márton Árpád csíkszeredai képzőművész alkotását ajándékozta a városnak. Az ünnepség végén a Balogh László mestercukrász által készített óriási tortával lepték meg az ünneplőket. 

       

Dr. Görgényi Ernő és Ráduly Róbert Kálmán. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
GYULAI HÍRLAP • 2014. április 14. 17:24
Dr. Görgényi Ernő: a két várost a testvéri szolidaritás hozta közel egymáshoz
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)