
A zab az egyik legrégebben termesztett gabonaféle. Rosttartalmának több mint a fele vízoldékony rost (pektin), amely azáltal, hogy a bélben megköti a koleszterinvegyületeket, csökkenti a vér koleszterinszintjét. Rosttartalmának köszönhető az is, hogy kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint más gabonafélék (alacsonyabb a GI-je).
Jelentős mennyiségben tartalmaz B1-, B2-, B3-, B6-vitamint, folsavat. Ásványi anyagok közül kiemelkedő mangán-, magnézium-, réz-, foszfor-, kalcium-, vas-, és cinktartalma. Jódtartalma segíti a pajzsmirigy működését, szilíciumtartalma fénylővé teszi a hajat.
A zabpehely rendszeres fogyasztása jó hatással van az egészségre. Javítja az emésztést, erősíti az immunrendszert, csökkenti a fáradékonyságot, regenerálja az idegeket. Gyulladásgátló anyagokat tartalmaz. Természetes lúgosító hatásával a szervezet savasodását képes megszüntetni. Könnyen emészthető, ezért gyerekeknek, időseknek, gyomor-, és bélbetegségben szenvedőknek is ajánlott.
A zab zabpehely formájában az egészséges reggelik elmaradhatatlan alkotója, de felhasználása ennél változatosabb lehet. Fogyasztható zabkásaként, vízzel vagy tejjel felfőzve, de lehet sütemények alapanyaga, illetve főételek összetevője.
Kókuszos zabpelyhes keksz (4 adag)
10 dkg rozsliszt
6 dkg zabpehely
4 dkg kókuszreszelék
7 dkg cukor
0,5 kávéskanál szódabikarbóna
0,5 kávéskanál sütőpor
10 dkg olvasztott vaj
1 db tojás
1 csipet só
A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A vajba belekeverjük a cukrot, a csipet sót, majd a tojással habosra keverjük. A lisztet, a zabpelyhet, a kókuszreszeléket, a szódabikarbónát és a sütőport összekeverjük. A lisztes keverékbe belekeverjük a vajas keveréket. Diónyi golyókat formázunk, és 1 cm magas koronggá lapítjuk. Előmelegített sütőben 180°C-on sütjük. Sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Energia: 1916 kcal
Fehérje: 24,4 g
Zsír: 115,2 g
Szénhidrát: 177,8 g
Egészségükre!