Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulán szentelték fel a Balassi-emlékkardokat, az irodalmárok Budán vehetik át díjukat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • HÍREK • 2014. február 03. 20:52
Gyulán szentelték fel a Balassi-emlékkardokat, az irodalmárok Budán vehetik át díjukat
Dr. Kiss-Rigó László: Ha valami jót szeretnénk tenni, akkor saját, szűk közösségünkben kell elkezdeni
Dr. Kiss-Rigó László celebrálta a szentmisét a Nádi Boldogasszony templomban. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

A gyulai Nádiboldog Asszony templomban szentelték meg azt a két Balassi Bálint-emlékkardot, melyet - Molnár Pál újságíró kezdeményezésére - irodalmárok költői- és műfordítói tevékenységéért február 14-én adnak át Budán.

A tizennyolcadik alkalommal megrendezett rituálét és szentmisét a Misztrál együttes és a gyulai Erkel Ferenc Vegyes Kar zeneszolgálata egészítette ki. A karvezető, Perlaki Attila Balassi-emlékérem büszke tulajdonosává vált az est folyamán.

A szentmisét dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök mutatta be, aki a misét a költészet, művészet kedvelői és művelőinek ajánlotta és Szent Balázs közbenjárását kérte.

- A Megváltó megszületett, sokan ismerik Őt, mi is közéjük tartozunk. De ma is nagyon sokan vannak, akik csak vágyakoznak az igazságra, jóságra, szeretetre, de nem találkoztak vele, nem ismerik a Megváltót. S talán azért nem, mert mi, akik arra hivatkozunk, hogy ismerjük Őt, olyan torz képet festünk Róla, amiről Őt képtelenek felismerni, vagy éppen megijednek. Ez a mi felelősségünk. És kötelességünk tükrözni az Ő igazságát, az Ő békéjét.(…) Teréz anya hitvallása szerint a szeretet otthon kezdődik. Ha valami jót szeretnénk tenni, akkor saját, szűk közösségünkben kell elkezdeni és koncentrikus körökben egyre távolodni. Saját város, csapat, nemzet vonatkozásában kell elsőként meghozni a döntéseket – hangzott el a püspök prédikációjában.

Az emlékkardok 1997 óta azon legkiválóbb magyar költők büszkesége lehet, akik méltók Balassi költészetéhez és akiknek az alkotásaiban a magyarság és az európaiság együtt van jelen. A díjazottak személyéről a Balassi-kardos költők döntenek. Molnár Pál az Amerikából bejövő Valentin-napi kereskedelmi akciókkal szemben kívánta elérni, hogy európai színt kapjon Bálint napja.

 

Perlaki Attila Balassi-emlékérmet kapott. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
GYULAI HÍRLAP • 2014. február 03. 23:23
Dr. Kiss-Rigó László: Ha valami jót szeretnénk tenni, akkor saját, szűk közösségünkben kell elkezdeni
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)