Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A naspolya

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2013. december 28. 13:00
A naspolya
Értékes tápanyagtartalma ellenére azonban mellőzött és ritkán fogyasztott gyümölcsünk
Képünk illusztráció. Forrás: flickr.com - Tomislav Kordaso

A naspolyát ugyan novemberben szüretelik, de a karácsonyi ünnepi asztal dísze is lehet, mert a szedés után nagyjából erre az időszakra puhul meg, és lesz igazán érett a termés.

Hazája Közép-Ázsia, a Kaukázus déli lejtői. Viszonylag melegigényes növény, hazánknál északabbra lévő országokban nem terem meg a gyümölcs. Magyarországon az első írásban történő említése az egyéb gyümölcs nemek kategóriában 1812-ből származik.

A naspolya kellemes, jellegzetes, édes ízű gyümölcs. Sok élelmi rost (pektin) található benne. A pektin segíti az anyagcserét, és rendben tartja a vér koleszterinszintjét. Általa salakképző anyagok jutnak a bélbe, ami székrekedés esetén enyhíti a panaszokat. Magas a kálcium-, kálium-, magnézium-, cink-, mangán-, vas- és réztartalma. Értékes tápanyagtartalma ellenére azonban mellőzött és ritkán fogyasztott gyümölcsünk.

Fogyasztható nyersen, készíthető belőle lekvár és zselé is. Nyersen fogyasztva a héját le kell húzni és a gyümölcs húsát (a magokat nem) ki lehet kanalazni. Amennyiben a gyümölcshúst rövid ideig főzzük, tovább sűrűsödik, sült húsok mellé tálalható. Ebben az esetben értékes vastartalma jobban hasznosul a szervezetben. A népi gyógyászatban a fa kérgének főzetét vérzések csillapítására, a magvak főzetét pedig vesekőhajtásra alkalmazták.

 

Naspolya szelet

Az alaphoz:

50 g kakaópor
50 g finomliszt
70 g porcukor
2 tojássárgája
50 g vaj
2 evőkanál tejföl
csipet só
1 teáskanál sütőrum
pár csepp vaníliaaroma

Töltelék:

0,5 kg naspolya
1 evőkanál keményítő (nem púpos)
1 evőkanál méz

Tetejére:

2 db tojásfehérje
40 g porcukor
pár csepp citromlé

A naspolyát megmossuk, és kevés vízben puhára főzzük. Leöntjük róla a vizet. Burgonyanyomóval átpasszírozzuk, majd hagyjuk kihűlni. Ezután hozzáadjuk a keményítőt és a mézet, és elkeverjük. A sütőt 180 fokra előmelegítem. A lisztet, kakaót elkeverjük, beletesszük a csipet sót. A tojássárgájához a puha vajjal és a porcukorral habosra kavarjuk. Hozzáadjuk a tejfölt, vaníliát, rumot, majd fokozatosan adagoljuk a kakaós lisztet. A végén sűrű, krémes massza lesz belőle. Sütőtálba simítjuk. Ezután óvatosan rákenjük a naspolyás tölteléket is. Előmelegített sütőben, 15 percig sütjük. Közben a tojásfehérjét pár csepp citromlével kemény habbá verjük. Ekkor a porcukrot is fokozatosan hozzáadjuk, és addig verjük tovább amíg szép fényes lesz. Kivesszük a süteményt, a tetejére simítjuk a tojáshabot, villával megcifrázzuk a tetejét, és 5-7 percre visszatesszük a forró sütőbe. Ha kész, kihűtjük, és kockákra szeleteljük. (Puha, intenzíven csokis, krémes süti lesz belőle.)

Energia:        1969 kcal
Fehérje:          24 g
Zsír:           90,5 g
Szénhidrát:      265 g

Egészségükre!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM