Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Itt a tél, itt a hó! - A Gyulai Közüzemi Kft. felkészült a zord időjárásra

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • O. Sz. • HÍREK • 2013. november 28. 09:00
Itt a tél, itt a hó! - A Gyulai Közüzemi Kft. felkészült a zord időjárásra
Bányai György: Minden lakos az ingatlanja előtt köteles eltakarítani a havat, és csúszásmentesíteni az utakat
A meteorológiai előrejelzések szerint hétvégére megérkezik térségünkbe az első hó. A fehér áldás a gyerekeknek játék, a közlekedőknek gyakran bosszúság, a hó- és síktalanítást végző Gyulai Közüzemi Kft. munkatársainak pedig legtöbbször kemény munka. A Gyulai Hírlapnak Bányai György, a kft. üzemvezető-helyettese elmondta, felkészültek a télre, a szükséges előkészületek megtörténtek.
Képünk a tavalyi hó- és síktalanítási szezonban készült. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

– A téli szezon november 1-jétől a következő év március 15-éig tart. Ahogyan az elmúlt években történt, a hó- és síktalanítás gerincét a saját eszközeinkkel és munkatársainkkal látjuk el. A feladatokat egy sószóróval és hótoló lappal felszerelt speciális munkagép, két hódúróval felszerelt traktor, két hótoló lappal felpakolt fűnyíró traktor és egy seprűs kisgép végzi. A parkgondozó és köztisztasági teherautók a kerékpárutak, buszmegállók takarítására és sózására alkalmasak.

– Állandóan rendelkezésre álló munkaerő a teljes köztisztasági és parkgondozói létszám, ami mintegy 30 főt jelent, emellett változó létszámmal közhasznú foglalkoztatásban lévők is ellátják ezt a feladatot. Szükség esetén helyi vállalkozókat is igénybe veszünk. A szükséges 200 tonna útszórósót társasaágunk beszerezte. A város helyi védettség alatt álló területein, mint például a Csiga-kertben, a várkertben, a Szent Miklós parkban a hó- és síktalanítást nitrogén alapú műtrágyával végezzük, hogy minél kevésbé szennyezzük a környezetet – mondta Bányai György.

A Gyulai Közüzemi Kft. üzemvezető-helyettese hangsúlyozta, a helyi önkormányzati rendelet szerint minden lakos az ingatlanja előtt köteles eltakarítani a havat, és csúszásmentesíteni az utakat. Ehhez házi viszonylatban a só alternatívájaként a forgácsot, fűrészport, salakot, hamut javasolják.

– Ezen kívül arra kérjük a lakosságot, hogy komolyabb hóhelyzet esetén személygépkocsijukkal ne az út szélére, hanem bejáróba vagy garázsba álljanak, hogy megkönnyítsék az útfelületek takarítását. Sokszor felmerül, amikor elkezd esni a hó, hogy miért nem megyünk dúrni a havat. Az eszközök állapotának megőrzése miatt csak 2-3 cm-es hóvastagság fölött tudjuk elindítani a hódúró gépeket. A munka menete nem változott, először a város elsőrendű útjait, a Kossuth teret, Vértanúk útját, Temesvári utat kezdjük takarítani, utána következnek a másod- és harmadrendű utak, a tömegközlekedés által használt utak jönnek, majd a negyed- és ötödrendű utak felszabadítása, sózása történik. Ha az útfelületek járhatók, a parkolók következnek – mondta Bányai György.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményében hasznos téli közlekedési tanácsokkal látja el az autósokat. Javasolják a téli abroncs használatát, a téli ablakmosó folyadék és az ablaktörlő lapátok állapotának ellenőrzését. Fontos, hogy indulás előtt alaposan takarítsák le a szélvédőket, és ellenőrizzék a gépjármű világítását, valamint az akkumulátor állapotát. A kocsiban legyen vontatókötél, indítókábel, jégkaparó, jégoldó spray, jól jöhet egy hóeltakarításra alkalmas lapát vagy egy „hókotró” kefe is. Réteges, meleg öltözetben ajánlott útra kelni, és lehetőleg takarók is legyenek az autóban.

Egy hosszú út, esetleg elakadás során jól jöhet némi meleg tea vagy más innivaló, valamint némi harapnivaló is. Csak tele üzemanyagtartállyal induljanak útnak, sőt célszerű a csomagtartóban jól rögzítve elhelyezni egy plusz üzemanyaggal teli kannát is. Érdemes lehet hóláncot is beszerezni, különösen akkor, ha hosszabb kirándulásra vagy hegyi utakra indulnak. Síkosabb útszakaszon lassítva, a hirtelen kormánymozdulatokat, illetve fékezést kerülve vezessenek. Az útkarbantartó járműveket ne előzzék meg, és tartsák be a követési távolságot!

Az autópályán hagyják szabadon a leállósávot, a mentési útvonalat! Amennyiben a leállósávon ragadtak, azonnal értesítsék a hatóságokat. Ezen kívül ne felejtsék el feltölteni a mobiltelefonjaikat indulás előtt, és az utazás előtt minden esetben tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról – tanácsolja a Közút Zrt.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)