Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Dr. Répássy Róbert államtitkár Gyulán jogtörténeti jelentőségűnek nevezte az új Ptk. elfogadását

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • HÍREK • 2013. november 08. 16:47
Dr. Répássy Róbert államtitkár Gyulán jogtörténeti jelentőségűnek nevezte az új Ptk. elfogadását
Dr. Tóth Ádám: az új Ptk. minden eddiginél nagyobb kihívást jelent, mert átírja mindaz, amit a magánjogról gondoltunk
Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva

Tartalmas szakmai vitának nézhettek elébe a résztvevők a ma Gyulán megkezdődött Közép-Európai Közjegyzői Kollokviumon, hiszen az új Polgári Törvénykönyv szabályainak számos részét jelentős szakmai viták övezik mind a mai napig. Különösen megosztják a jogi közösséget a Ptk. hitelbiztosítékokra vonatkozó módosításai, melynek tekintetében számos aggályt fogalmaztak már meg. Ezt jegyzi a Szegedi Jegyzék különszáma is - hangzott el dr. Mándoki István, a Szegedi Közjegyzői Kamara elnöke beszédében.

A szakmai tanácskozás megnyitó rendezvényén dr. Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke annak a véleményének adott hangot, hogy az élet egyik mozgató forrása a remény. Remény nélkül nincsen jövő és tervezni sem tudunk, mert ambíciónkat öli meg a reménytelenség. Remélni annyi, mint hinni valamiben, hinni abban, hogy érdemes építkezni és érdemes a holnapra gondolni. A holnap azt jelenti számunkra, hogy a mindennapi gyakorlatunk alapjait egy gyökeresen új Kódex fogja meghatározni. Egy olyan új Polgári Törvénykönyv, ami miatt újra kell tanulni a magánjogot.

Dr. Tóth Ádám véleménye szerint az új Ptk. minden eddiginél nagyobb kihívást jelent, mert átírja mindazt, amit a magánjogról gondoltunk. Teljesen új jogintézményeket és szemléletet hoz az idei kollokvium tudományos témája, a hitelbiztosítékok rendszere is.

Dr. Répássy Róbert, a KIM Igazságügyért felelős államtitkára a közelmúltban megszületett jogpolitikai döntésekre és jogalkotási feladatokra visszatekintve jogtörténeti jelentőségűnek nevezte az új Ptk. elfogadását.

- A közjegyzői szervezet működését a 2008-tól elfogadott törvények jelentősen átalakították. A közjegyzői tevékenyég nagy részét ma már az átfogóan megújított és kibővített közjegyzői nem peres ügyintézések alkotják. Ezzel a reform folyamattal a polgári igazságszolgáltatás kétpólusúvá vált. A feleknek a bírósági mellett már a közjegyzői út is sok tekintetben rendelkezésére áll. Emellett a közjegyzőség már a térség legfejlettebb infrastruktúrával bíró szervezete, melynek hatáskörét a jogalkotó úgy alkotta meg, hogy a szervezet tisztán közhatalmi feladatokat lát el és immár szerves részét látja el a polgári igazságszolgáltatásnak. Rendkívüli jelentőséggel bír, hogy a közjegyzők tevékenysége milyen nagymértékben járul hozzá a bíróságok tehermentesítéséhez.

Répássy a továbbiakban kitért arra is, hogy bár a kollokvium fő témája az új Ptk. biztosítéki rendszere, kiemelten a zálogjog és a hitelbiztosítéki nyilvántartás, de fontosnak tartotta a polgárjogi kódex elfogadása kapcsán a közjegyzőket érintő más főbb jogintézményeket is számba venni.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)