Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gesztenye

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2013. október 13. 13:00
A gesztenye
Nemcsak csemege, de egészségünk őre is
Képünk illusztráció. Forrás: savorychicks.com

Leggyakrabban sült gesztenyeként, vagy gesztenyepüré formájában fogyasztjuk, de a gesztenye ennél sokkal többet is tud!

Az ehető gesztenye (szelídgesztenye, maróni, nemesgesztenye) a szelídgesztenyefa termése, amely főleg Délkelet-Ázsiában és  Kelet-Ázsiában őshonos. Fája lassan nő, 5-10 évesen virágzik először, csak 20 évesen fordul termőre, viszont rendkívül hosszú életű fa. Akár 500-1000 évig is elél. (Kőszeg környékén 6-700 éves példányokról is tudnak.) Hazánkban leginkább Nyugat- és Dél-Magyarországon fordul elő nagyobb számban.

A gesztenye állaga hasonlít a burgonyáéhoz, magas a keményítőtartalma. Más magvakkal szemben, a gesztenye jóval több vizet tartalmaz, mint olajat (ez magyarázza krémes, puha állagát). A főtt és sült gesztenyéből készíthetünk köreteket, töltelékeket és desszerteket.

A gesztenye nemcsak csemege, de egészségünk őre is. A vitaminok és ásványi anyagok közül kiemelkedő a B1, B2, B6, C- és E-vitamin, valamint a kálium, magnézium, vas-, réz és foszfortartalma. A gesztenye összetétele miatt előnyösen beépíthető a szív és érrendszer egészségét védő étrendbe. Rendszeres fogyasztása megakadályozza a trombózisok kialakulását, valamint alkalmas a visszértágulatok mérséklésére is. Leveléből készült teája nyálkahártyát nyugtató hatású, hörghurut, görcsös köhögési rohamoknál, asztmánál használatos.

Fája, virágja, kérge és maghéja egyaránt sok tannint tartalmaz, melynek érösszehúzó, vérzéscsillapító hatású, mely jó szolgálatot tesz hasmenés idején, vérző sebek kezelésénél. Reumás panaszok, hátfájás, ízületi merevség ellen és izomlazítónak is jónak bizonyultak.

Korzikán a Pietra sör alapanyaga. A sziget híres a szárított gesztenye pörkölésével, majd megőrlésével készült gesztenyelisztjéről, amivel levest készítenek. Az olasz Piemont tartományban részben gesztenyelisztből készül a helyi gnocci. A gesztenye nagyon jól illik vadhúsokhoz és különböző káposztás ételekhez, megfőzve a burgonyaköretet helyettesítheti. Kőszeg vidékén burgonyához hasonlóan, főve eszik, lisztjét pedig tejben megfőzve fogyasztják.

 

Almás – gesztenyés csirkemell

6 db csirkemell filé
4 db nagyobb alma
25 dkg előfőzött gesztenye
1 nagy fej lilahagyma
25 dkg bacon
só, bors
vaj

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A csirkemelleket megsózzuk, borsozzuk, és egy vajjal vastagon kikent jénai tálba tesszük, majd 20 percre betoljuk a sütőbe. Az almákat kicsumázzuk, és nagyobb darabokra vágjuk (a héját rajta hagyjuk). A csirkét kivesszük a sütőből, és kiemeljük a jénaiból is. A lilahagymát felkarikázzuk, darabjaira szedjük, és a jénai aljába szórjuk. Erre jönnek az almadarabok és a gesztenye. Ezután ráfektetjük a csirkéket, amit megszórunk fűszervaj darabkákkal, majd betakarjuk a szalonnával. A sütőben még 25-30 percig sütjük.
Burgonyapürével tálaljuk.

Energia:           4183 kcal
Fehérje:          249,1 g
Zsír:             228,6 g
Szénhidrát:       140,5 g

 

Gesztenyés túrógombóc

50 dkg túró
12 dkg búzadara
5 dkg porcukor
3 tojás
3 dkg vaj
6 dkg zsemlemorzsa
21 dkg gesztenyepüré

A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját összekeverjük a túróval, a porcukorral, és a búzadarával, majd 2 órára hűtőbe tesszük.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és hozzákeverjük az előbbi masszához. A gesztenyepüréből kis gombócokat formálunk. A túrós masszából ellapítunk egy túrógombócnyit a kezünkben, beletesszük a gesztenyepürét, és így formázunk belőle egy túrógombócot. Forrásban lévő, enyhén sós vízben kb. 8 perc alatt kifőzzük őket. (Ha feljöttek a víz tetejére, még néhány percig főzzük őket.) Végül vajon pirított zsemlemorzsába forgatjuk gombócokat.

Energia:           2328 kcal
Fehérje:          124,3 g
Zsír:             113,5 g
Szénhidrát:       267,4 g

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)