Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ne püföljük a diófát!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2013. október 06. 07:00
Ne püföljük a diófát!
Még nem vagyok benne biztos, hogy haragszanak rá, vagy csak a termést akarják leverni
Képünk illusztráció. Forrás: danielsfarm.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

Az őszi kerttakarítások előtt felhívnám a kedves kertészkedők figyelmét, hogy a fenyők és tuják alól a lehullott leveleket ne szedjék fel, mert kimondottan jót tesz, ha ott marad. Először is a lehullott levelek lefedik a talajt, amely sokkal nehezebben szárad ki. Másodszor, az elkorhadó tűlevelek biztosítják a szerves tápanyagokat a fáknak. Harmadszor pedig az erősebb fagyoktól is védi a talajt az átfagyástól, és így nem kell félni a téli kiszáradástól. Ne felejtsünk el lombot hagyni a fagyérzékeny növények takarásához is! (Hortenzia, babérsom, rododendron stb.)

Az elmúlt időszak változatos időjárása indokolttá teszi a rezes permetezést szüret után. A varasodás, a monília és a tűzelhalás megérdemli ezt a búcsúajándékot az egész éves jelenlétéért. A kezelést bő lémennyiséggel, lemosásszerűen végezzük el.

A diófákat, látom sok helyen, sajnos püfölik. Még nem vagyok benne biztos, hogy haragszanak rá, vagy csak a termést akarják leverni. Az utóbbit nem nagyon hiszem, mert azt még a kis ovisok is tudják, hogy leesik magától, de még a jövő évi termés rügyei is, ha püfölik. Ne tegyük!

Újból felmerült sokakban a kérdés, hogy meddig kell nyírni a füvet. (Nagyon unhatja már!) Ameddig nő, illetve ameddig az időjárás engedi. Ne hagyjuk télire nagyra a füvet, mert a kiszámíthatatlan időjárásban be is fülledhet.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)