Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A dió

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2013. október 06. 13:00
A dió
Koleszterincsökkentő hatással bír, emiatt védi a keringési rendszerünket
Képünk illusztráció. Forrás: wikipedia.org

A botanikusok szerint a dió a mi vidékeinkről származik. Elképzelhető, hogy a harmadkorban élt növények közül maradt ránk. Miután azonban a diófa eltűnt erről a területről, a Balkán és a Himalája tájékáról telepítették újra őseink.

A dió az egyik legértékesebb csonthéjas gyümölcsünk. Szénhidráttartalmának (elsősorban rostok) köszönhetően serkenti az emésztést, telítetlen zsírsavtartalma (omega-3 zsírsav) koleszterincsökkentő hatással bír, emiatt védi a keringési rendszerünket. A benne lévő ásványi anyagoknak és vitaminoknak köszönhetően jótékonyan hat az idegrendszerre, segíti a memóriát és csökkenti a depresszió kialakulását. A dió melatonint is tartalmaz, ennek köszönhetően az álmatlanságra is hatással van. Kalcium-, vas-, magnézium-, kálium-, cink-, réz-, mangán- ésszeléntartalma kiemelkedő. Vitaminjai: a C-, B1-, B2-, B6-, A-, E- és a K-vitamin. A dióban található polifenolok antioxidáns aktivitással bírnak, így segítenek a rákburjánzás kialakulásának a megakadályozásában.

A leveléből és a termés húsos burkából készült főzetet pattanások, kelések, ekcéma esetén ezek lemosására, borogatására használják. Aranyér ellen pedig a levélből készített ülőfürdő ajánlott. Bélféregűző hatása is ismert.

A dió édességekben, süteményekben töltelékként használatos, de tehetjük salátákba, húsételekbe is. A franciák a dióból olajat is készítenek, melyet saláták készítéséhez használnak fel. Aki teheti, fogyasszon belőle minden nap 4-5 szemet.

 

Spagetti diós-mandulás pestóval (2 főre)

20 dkg spagetti tészta
5 dkg mandula
5 dkg dió
0,7 dl olaj
1 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
3 teáskanál só
2 dkg parmezán sajt (elhagyható)
3 levél bazsalikom

A tésztát megfőzzük, és leszűrjük. Közben a mandulát és a diót finomra daráljuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a petrezselymet, a parmezánt, a bazsalikomot, az olajt, 1 teáskanálnyi sót, és az egészet egyneműre turmixoljuk.
A tésztára öntjük, és villával átkeverjük. Azonnal tálaljuk.

Energia:           2145 kcal
Fehérje:           59,4 g
Zsír:             136,3 g
Szénhidrát:       155,9 g 

 

Diós panírba bundázott hal

4 közepes méretű filézett hal
liszt
2 tojás
1 gerezd fokhagyma
10 dkg darált dió
zsemlemorzsa

bors

Gyorsan, egyszerűen elkészíthető. A halat megsózzuk, megborsozzuk. A tojást habosra verjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és egy kis sót. A zsemlemorzsát összekeverjük a dióval. A halakat megforgatjuk a lisztben, a tojásban majd a zsemlemorzsában. Közepesen forró olajban kisütjük.

Energia:           2473 kcal
Fehérje:            191 g
Zsír:             147,5 g
Szénhidrát:          81 g 

Jó étvágyat!

  

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)