A botanikusok szerint a dió a mi vidékeinkről származik. Elképzelhető, hogy a harmadkorban élt növények közül maradt ránk. Miután azonban a diófa eltűnt erről a területről, a Balkán és a Himalája tájékáról telepítették újra őseink.
A dió az egyik legértékesebb csonthéjas gyümölcsünk. Szénhidráttartalmának (elsősorban rostok) köszönhetően serkenti az emésztést, telítetlen zsírsavtartalma (omega-3 zsírsav) koleszterincsökkentő hatással bír, emiatt védi a keringési rendszerünket. A benne lévő ásványi anyagoknak és vitaminoknak köszönhetően jótékonyan hat az idegrendszerre, segíti a memóriát és csökkenti a depresszió kialakulását. A dió melatonint is tartalmaz, ennek köszönhetően az álmatlanságra is hatással van. Kalcium-, vas-, magnézium-, kálium-, cink-, réz-, mangán- ésszeléntartalma kiemelkedő. Vitaminjai: a C-, B1-, B2-, B6-, A-, E- és a K-vitamin. A dióban található polifenolok antioxidáns aktivitással bírnak, így segítenek a rákburjánzás kialakulásának a megakadályozásában.
A leveléből és a termés húsos burkából készült főzetet pattanások, kelések, ekcéma esetén ezek lemosására, borogatására használják. Aranyér ellen pedig a levélből készített ülőfürdő ajánlott. Bélféregűző hatása is ismert.
A dió édességekben, süteményekben töltelékként használatos, de tehetjük salátákba, húsételekbe is. A franciák a dióból olajat is készítenek, melyet saláták készítéséhez használnak fel. Aki teheti, fogyasszon belőle minden nap 4-5 szemet.
Spagetti diós-mandulás pestóval (2 főre)
20 dkg spagetti tészta
5 dkg mandula
5 dkg dió
0,7 dl olaj
1 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
3 teáskanál só
2 dkg parmezán sajt (elhagyható)
3 levél bazsalikom
A tésztát megfőzzük, és leszűrjük. Közben a mandulát és a diót finomra daráljuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a petrezselymet, a parmezánt, a bazsalikomot, az olajt, 1 teáskanálnyi sót, és az egészet egyneműre turmixoljuk.
A tésztára öntjük, és villával átkeverjük. Azonnal tálaljuk.
Energia: 2145 kcal
Fehérje: 59,4 g
Zsír: 136,3 g
Szénhidrát: 155,9 g
Diós panírba bundázott hal
4 közepes méretű filézett hal
liszt
2 tojás
1 gerezd fokhagyma
10 dkg darált dió
zsemlemorzsa
só
bors
Gyorsan, egyszerűen elkészíthető. A halat megsózzuk, megborsozzuk. A tojást habosra verjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és egy kis sót. A zsemlemorzsát összekeverjük a dióval. A halakat megforgatjuk a lisztben, a tojásban majd a zsemlemorzsában. Közepesen forró olajban kisütjük.
Energia: 2473 kcal
Fehérje: 191 g
Zsír: 147,5 g
Szénhidrát: 81 g
Jó étvágyat!