
A Békés Megyei Értéktár Bizottság – a beküldött szakmai anyagok alapján – a csabai kolbászt, a gyulai kolbászt és a gyulai várat Békés megyei értékké nyilvánította. A bizottság döntésével egyidőben a Hungarikum Bizottságnál kezdeményezte ennek a három Békés megyei értéknek a hungarikummá nyilvánítását.
Békés megyében kiemelkedő hagyományai vannak a házi jellegű kolbász készítésének, szinte nincs is olyan település, ahol ne egyedi szokások jellemeznék elkészítését. A házi jellegű csabai kolbász és a gyulai kolbász olyan mélyről gyökerező tradíciókkal bír, melyek egyedivé, másoktól megkülönböztethetővé teszi azokat, sajátos ízviláguk mellett a készítésüket körbeölelő hagyományok és népszokások is egyedivé, Békés megyei és nemzeti értékünké emelik őket. Közép-Európa egyetlen épen megmaradt síkvidéki, gótikus téglavára egyedi nemzeti értékünk, emellett az Alföld és Gyula városának meghatározó épített öröksége, melyre méltán büszkék lehetünk – áll Farkas Zoltánnak, a Békés Megyei Értéktár Bizottság elnökének közleményében.

























