Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A szárazbab

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2013. szeptember 21. 15:00
A szárazbab
A bab kevés zsírt tartalmaz, kitűnő növényi eredetű fehérjeforrás
Képünk illusztráció. Forrás: britmex.com

Ez a piciny zöldség a téli konyha egyik legfontosabb energiaforrása volt évezredeken keresztül, és maradt mind a mai napig. A fejtett bab őshazája Dél-Mexikó és Közép-Amerika. Nagyjából 6000 évvel ezelőtt itt jelentek meg az első babültetvények. Peruban és Mexikóban találtak ilyen korú régészeti leleteket. A zöldség fontosságát jelzi, hogy az egyiptomiak a fáraók sírjaiba is helyeztek babot, hogy a nagyhatalmú megfelelő ellátásban részesüljön a túlvilágon is.

Európa számára Kolumbusz utazásai után vált elérhetővé. A bab könnyen szállítható, hiszen egy kis vászonzacskóban bárki bárhova magával viheti.
Az őshazájában közel 4000 fajta bab ismeretes. A fajták nagymértékben eltérhetnek egymástól, mind színben, mind alakban, méretben és persze ízben, zsengeségben is.

A bab kevés zsírt tartalmaz, kitűnő növényi eredetű fehérjeforrás, tele rostokkal és ásványi anyagokkal. Fehérje összetételük igen hasonló az állati eredetű komplett fehérjékéhez, így kiváló húspótló ételek készülhetnek belőlük. A szárazbab A- és B1-vitamin-, valamint szeléntartalma jelentős, de tartalmaz vasat, folsavat is. Érdemes legalább hetente egyszer fogyasztani. A bab jótékonyan hat a koleszterinszintre, kiemelkedően magas rosttartalmával jót tesz az emésztésnek. Szeléntartalmánál fogva erősíti az immunrendszert.

A babhoz a legjobban a zöldfűszerek illenek. Ilyen a zsálya, a rozmaring, a kakukkfű, a babérlevél vagy a borsikafű. A magyar és nemzetközi konyha igen sokféleképpen képes ezt a zöldséget elkészíteni. A magyar konyhában leginkább leves vagy sólet formájában van jelen a bab, de készíthető belőle főzelék, saláta, vagy mexikói hatásnak köszönhetően chilis bab, vagy olasz minestrone.

A szárazbabhoz főzés közben ne adjunk sót vagy ecetet, citromot, vagy bort, mivel ezektől a bab nehezebben puhul, és egy óvatlan fűszerezéssel vagy ízesítéssel megnövelhetjük a főzési időt. A sót, citromot és a többi ízesítőt csak akkor adjuk a babhoz, amikor már majdnem elkészült.

 

Chilis bab (2 főre)

30 dkg darált hús
1 kis fej hagyma
30-40dkg főtt bab
1 kis konzerv kukorica
2 dl paradicsomlé
1 dl száraz fehérbor
1 evőkanál cukor
1 kávéskanál kakaópor
fél chilipaprika
1 gerezd fokhagyma
1 kicsi babérlevél

bors

A hagymát felkockázzuk, és kevés olajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a darált húst. Együtt pirítjuk őket. Miután megpirultak, felöntjük a fehérborral és a paradicsomlével, fűszerezzük sóval, borssal, cukorral, babérral és a chilivel. Kb. 5-6 percig főzzük, utána hozzáadjuk a kukoricát, a babot, és még 5 percig forraljuk. A végén tesszük bele az összezúzott fokhagymát és a kakaóport.

Energia:           1700 kcal
Fehérje:            172 g
Zsír:                36 g
Szénhidrát:         362 g

 

Babtorta kakaós krémmel (6 főre)

Tésztához:
30 dkg tarkabab
15 dkg cukor
4 tojás
1 vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 sütőpor
2 evőkanál zsemlemorzsa
4 evőkanál kakaópor

Krémhez:
15 dkg vaj
15dkg porcukor
2 evőkanál kakaópor
kevéske rum vagy rumaroma

Bevonat:
étcsokoládés tortabevonó

A babot puhára főzzük. A kihűlt babot összezúzzuk, beletesszük a sütőport, a citrom reszelt héját, a zsemlemorzsát és a kakaóport.
A tojás sárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk a babos masszát. A tojásfehérjét habnak felverjük, és belekeverjük a tésztába. Zsírozott, lisztezett tortaformában mérsékelt tűzön, lassan sütjük tűpróbáig. A krémhez a vajat a cukorral habosra keverjük, majd beletesszük a kakaóport és a rumot. A tortát kihűlés után három részre vágjuk, és megkenjük a krémmel. A tortabevonót vízgőz fölött megolvasztjuk, és rákenjük a torta tetejére és az oldalára.

Energia:          4510 kcal
Fehérje:          98,5 g
Zsír:              192 g
Szénhidrát:        571 g
 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM