Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kullancsveszély ősszel! Hogyan kerülhetjük el az élősködőket, hogyan szabadulhatunk meg tőlük

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • O. Sz. • HÍREK • 2013. szeptember 04. 09:00
Kullancsveszély ősszel! Hogyan kerülhetjük el az élősködőket, hogyan szabadulhatunk meg tőlük
Dr. Fehér László háziorvos és Vid Katalin erdőpedagógus jó tanácsai kirándulóknak és minden szabadtéren tartózkodónak
Kullancsok tekintetében az ősz sem veszélytelenebb a tavasznál. Ki ne ismerné ezeket pókszabású parazitákat. Gyakorlatilag szinte bármilyen szabadtéri elfoglaltságunk közben találkozhatunk velük, nem kell hozzá túrázni, kirándulni, elég egy séta, egy kocogás, vagy egy kutyasétáltatás, hogy összeszedjünk egy élősködőt. Kétségkívül undorító egy „féreg”, amitől az ember azonnal megszabadulna, eltávolításakor azonban érdemes hideg fejjel, szakszerűen cselekedni.
Kullancsot akár a körösparton is összeszedhetünk. Fotómontázs: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

Természetjáróként számtalan kért, vagy kéretlen jó tanácsot kaptam már a témában, és hihetetlen mennyi „tuti módszer” kering a köztudatban. Sokan a legkülönbözőbb dolgokkal kenegetnék a rovart, mások meg ölre menő vitákat folytatnak, hogy óra járásával, vagy azzal ellenkező irányba kell kitekerni a bőrből az ominózus ingyenélőt. Most szakemberek segítségét kérjük, hogy eloszlassuk a tévhiteket, és a megfelelő módon megszabadulhassunk az aljas vérszívóktól.

Dr. Fehér László háziorvos szerint fontos, hogy minél előbb eltávolítsuk a kullancsot.

- Mielőbbi eltávolítása azért fontos, mert a kullancsok egy része betegségeket hordozhat. Az agyhártyagyulladás ellen van védőoltás, erről mindenki kérdezze ki orvosát, de kétségkívül javasolt bizonyos munkakörökben, pl. erdészek, mezőőrök esetében. A másik betegség – amelyet kullancstól elkaphatunk – a Lyme-kór, amit egy baktérium okoz, és egyelőre nincs védőoltás ellene. A kullancs eltávolítására a legmegfelelőbb eszköz az erre célra kifejlesztett csipesz, vagy kanál, amely több helyről is – pl. gyógyszertár, drogéria, egészségbolt – beszerezhető.  Ha az nincs, akkor köröm segítségével is kivehető. Bőrbe fúródásakor a kullancsa szájszerve a bőrön belül, míg a betegségeket terjesztő nyálmirigye a bőrfelületen kívül marad.  Szigorúan tilos a rovart bekenni, bezsírozni, megfojtani valamilyen folyadékkal, ugyanis ha fojtogatjuk, minden váladékát – amivel az esetleges fertőzést okozhatja – a véráramba spricceli. Azt a praktikát alkalmazhatjuk, hogy a gyufa mérgével a kullancs körül körözünk a bőrön, így erősebb "csábítást" nyújtunk a vérszívással szemben – mondta el a Gyulai Hírlapnak dr. Fehér László.

Vid Katalin erdőpedagógus a munkája során gyakran találkozik ezekkel az apró élősködőkkel.

- Mit tehetünk, hogy elkerüljük a csípést?

- Kiránduláskor haladjunk az ösvényeken, ne menjünk sűrű bozótba. Húzzunk hosszú nadrágot, a nadrágot gyűrjük be a zokni alá, s a felsőnket is tűrjük a nadrágunkba. A kullancs lentről mászik fölfelé. Minél hosszabb utat kénytelen megtenni, annál valószínűbb, hogy lepotyog, és más zsákmány után néz. A hosszú hajat fonjuk be, tűzzük fel, fejünkre tegyünk sapkát. A szabad bőrfelületet kenjük be kullancsriasztóval.

- Melyik a jó szer?

- Csak olyat vásároljunk, amire a gyártó legalább 6-8 órás hatékonyságot szavatol. Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a B-vitamin, a fokhagyma, vagy a fűszeres ételek fogyasztásával megelőzhető lenne a kullancscsípés. Nem zárható ki, hogy ezek némelyike valóban használ, de a bizonyíték egyelőre még várat magára.

- S ha mégis összeszedtünk egy élősködőt?

- Szedjük ki mielőbb! Minél rövidebb ideig van a kullancs a bőrben, annál kisebb a fertőzés kockázata. A feji végéhez, tehát a bőrhöz közel fogjuk meg kullancseltávolító csipesszel, vagy kanállal, vagy ha nincs, akkor körömmel. Nem szabad csavargatni, krémezni, és a potrohát se nyomjuk össze, nehogy a kullancs eltávolításakor fertőzzük meg magunkat. Nem kell megijedni, ha a kullancs feje beszakad, ez még mindig jobb, mintha az egész kullancs a bőrben maradna, vagy a potrohát nyomkodva a béltartalom bekerülne a testünkbe. A fejrész pár nap alatt kilökődik a bőrünkből, bár érdemes szemmel tartani a sebet, mert kisebb gyulladás léphet fel az idegen test körül – osztotta meg tapasztalatait Gyulai Hírlappal Vid Katalin.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)