Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Helyi postatörténeti kiállítás nyílik a gyulai postaszolgálat megnyitásának 225. évfordulóján

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • M-P. J. - H. É. • HÍREK • 2013. augusztus 23. 17:00
Helyi postatörténeti kiállítás nyílik a gyulai postaszolgálat megnyitásának 225. évfordulóján
Gyulán a postaállomást 1788-ban a jegyzői lakás épületében, a Megyeháza utcában nyitották meg
Postások a 40-es években. Forrás: Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány

A gyulai posta megnyitásának 225. évfordulóját ünnepeljük augusztus 24-én, szombaton 14 órától az Eszperantó téren. A posta dolgozóit és az ünnepségen jelen lévőket dr. Görgényi Ernő polgármester és dr. Sümegi Péter, a Magyar Posta hatósági kapcsolatokért felelős igazgatója köszönti. Posta- és bélyegtörténeti kiállítás nyílik, amely keresztmetszetet ad a Magyar Posta és a hazai bélyegkiadás történetéről, valamint válogatás tekinthető meg Kass János grafikusművész legszebb bélyegeiből.

Az ünnepségen közreműködik Tomanek Gábor színművész, a Harruckern János Néptáncegyüttes és a Színfolt Mazsorett Csoport. A közönség sok érdekes gyulai vonatkozású postatörténeti tárgyat, dokumentumot, fotót, régi levelezőlapokat, továbbá telefonokat, postás egyenruhákat is láthat. Sokan ismerhetik fel egy-egy régi képen valamelyik családtagjukat, ismerősüket, az idősebbek akár önmagukat is – áll a posta sajtóközleményében.

- A gyulai postaszolgálat történetéről az intézmény jelenlegi vezetője, Németh Mária részletes tanulmányt készített. Az albumból kiderül, hogy a törökök kiűzése után mintegy száz esztendeig nem volt Békés vármegyében postaállomás. Gyulán a postaállomást 1788-ban a jegyzői lakás épületében, a Megyeháza utcában nyitották meg. Két év múlva a városházára költöztették, majd 1793-ban a németgyulai üres katonai szálláshelyen 100 évig üzemelt a posta. Újabb 107 évig működött a Petőfi téren, majd 2000 októberében mai épületébe, az Eszperantó térre költözött.

A jelenlegi Gyula 1. számú postaépület 1814 m2 alapterületű. A postások munkáját számítógépes felvételi technológia és korszerű technikai eszközök támogatják. Esztétikus környezetben, ügyfélbarát, nyitott pultos rendszerben, önkiszolgáló postabolttal várják ügyfeleiket.

Az elmúlt 225 évben Gyulán több olyan postai kezdeményezés valósult meg, ami első vagy egyedülálló volt az országban. Ékes példa erre a Gyulai Postagaléria, amely Veres István fotográfus kezdeményezésére és gondozásában 2001 óta működik folyamatosan - tudatta a Gyulai Hírlappal dr. Lovászi József, a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány kuratóriumi titkára.


 

 

A régi posta a Petőfi téren. Forrás: Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)