Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A padlizsán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2013. augusztus 10. 13:00
A padlizsán
A padlizsán rendkívül értékes tápanyagtartalommal rendelkezik
Képünk illusztráció. Forrás: mygreenpages.co.uk.jpg

A padlizsán, más néven törökparadicsom vagy tojásgyümölcs Dél-Kelet Ázsiából származó zöldség. Sok változata létezik: lehet lila (nálunk ez a legelterjedtebb), fehér, zöld és sárga is, sőt csíkos változatban is terem.

A padlizsán rendkívül értékes tápanyagtartalommal rendelkezik. C-vitaminban, folsavban, niacinban, patoténsavban gazdag. Jelentős kálium-, foszfor-, magnézium- és kalciumforrás.

Az indiai természetgyógyászat szerint vérképző, vízhajtó, bélgyulladást gátló, emésztést fokozó hatású, ezenkívül nyákoldó hatása enyhíthet az asztmában, illetve hörghurutban szenvedőknek is. Emésztőszervi, máj-, vese megbetegedéseknél jó hatású, de gyomorsavtúltengés és gyomorfekély esetén nem ajánlott.

A padlizsán antocianintartalma csökkenti az összkoleszterinszintet, és növeli a jótékony hatású HDL-koleszterinszintet. A fenolsavak megvédik a sejteket a szabad gyököktől, így rákellenes hatásúak.

A fűszerek közül a bors, a csombor, bazsalikom, oregánó, hagyma, fokhagyma, zöldpetrezselyem illik hozzá. A megsütött padlizsán húsa lefagyasztható, így télen sem kell nélkülözni a pikáns ízű padlizsánkrémet. A padlizsán akkor a legalkalmasabb fogyasztásra, amikor érett, de még nem túlérett, a bőre fényes, ránctalan.

Sokféleképpen elkészíthető: kínálhatjuk előételként és főételként egyaránt, grillezve, sütve, serpenyőben készítve. Vásárláskor feszes, fényes és kemény húsú padlizsánt válasszunk.

 

Joghurtos padlizsán (4 főre)

2 db padlizsán
4 dl joghurt
5 zsályalevél
20 dkg reszelt sajt

bors
olívaolaj
fél citrom leve

A padlizsánokat megtisztítjuk, meghámozzuk, és 3 mm széles karikákra vágjuk. A szeleteket egy tepsibe helyezzük. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal és a citrom levével. A zsálya leveleket is a tetejére helyezzük. 180°C-os sütőben meggrillezzük. Kb. 15-20 perc múlva, amikor már megpirul a padlizsán, a joghurtot rálocsoljuk a tetejére, és reszelt sajttal meghintjük. További 8-10 percig sütjük, míg a sajt rá nem olvad, és aranyszínű nem lesz. Pirítóssal tálaljuk.

Energia:           1500 kcal
Fehérje:             72 g
Zsír:                94 g
Szénhidrát:          59 g

 

Padlizsános-húsos spagetti (4 főre)

30 dkg darált hús
40 dkg spagetti
1 db padlizsán
1 fej vöröshagyma
4-6 gerezd fokhagyma
paradicsom sűrítmény / paradicsomlé
1 szál sárgarépa
kevés olaj

bors
bazsalikom
kakukkfű
cukor (ízlés szerint)

A megmosott padlizsánt (héjastól), a sárgarépát, és a hagymát apró kockákra vágjuk. Kevés olajon megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a padlizsánt, a sárgarépát, sózzuk, borsozzuk, fokhagymát törünk bele, és fedő alatt kb. 15-20 percig pároljuk. Ha már majdnem puha a padlizsán, beletesszük a darált húst, és összekeverjük vele, és kicsit pirítjuk, majd  ráöntjük a paradicsomot, bazsalikommal és kevés kakukkfűvel ízesítjük cukrozzuk, ha édesen szeretjük. Pár percig főzzük, majd spagettivel (vagy bármilyen más tésztával) tálaljuk. Tehetünk rá reszelt sajtot is.

Energia:           2710 kcal
Fehérje:            126 g
Zsír:                66 g
Szénhidrát:         354 g

Mindkét étel költsége: kb. 1000 Ft

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)