Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Tizenkétezer diákból kétszázharminc kiválasztott tanulhat a gyulai Delta Nyári Akadémián

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • HÍREK • 2013. július 22. 15:35
Tizenkétezer diákból kétszázharminc kiválasztott tanulhat a gyulai Delta Nyári Akadémián
A program egyik célja a vezetői képességekkel rendelkező diákok kiválasztása
Vezetőképzés indult diákoknak Gyulán. Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva

Alázat, kitartás, szorgalom, empátia és figyelmesség a jó vezető öt ismérve. Többek között e gondolattal köszöntötte Barkász Sándor a Delta Nyári Akadémia alapítója a vezetőképzőbe felvételt nyert diákokat. Barkász Sándor által alapított „Lelki Hajtóerő Tanodának” keresztelt program három év alatt olyan népszerűségre tett szert, hogy míg tavaly Békés megye mellett már Csongrád megye kiválasztott diákjai is csatlakoztak a programhoz addig idén, 2013-ban az erdélyi Hargita, Kovászna és Maros megye 60 fiatalja is az első évfolyamba léphet.

Az idei kiválasztás során öt megye mintegy 12 ezer diákját mérték fel a szakemberek. Közülük az erdélyi fiatalokkal együtt összesen 230 középiskolás diák lépett be a DELTA Akadémia I. évfolyamába és kezdhette meg „tanulmányait” 2013. július 22-26. között, míg a 2. és 3. évfolyamos hallgatók már az elmúlt héten „végigvették” a tananyagot.

A Dél-alföldi Talentum Akadémia (DELTA) egy olyan új, alapítványi formában működő, hagyományos felsőfokú – egyetemi, főiskolai – képzéseket kiegészítő intézmény, amely a vezetői képességekkel rendelkező diákok kiválasztásával, képzésével és mentorálásával foglalkozik. A program intenzív része a DELTA Nyári Akadémia. Az öt napos program a hazai gazdasági, kulturális, tudományos és közéleti előadók tolmácsolásában képességfejlesztő előadásokat és kulturális – szabadidős programokat is magában foglal.

Az országos, nemzetközi hírű szakemberek, közéleti személyek előadásaik során sokszor személyes élményeiken keresztül vallanak szakmai útjukról, küzdelmeikről. A program során így személyes kapcsolat épül ki a diákokkal, miközben kialakul a mentor és a mentorált kapcsolatrendszere. A Nyári Akadémia programjain túl a diákok év közben is több alkalommal találkoznak a már érdeklődésüknek megfelelő szakkollégiumokban, megbeszélve előrehaladásukat, problémáikat, szakmai előmenetelüket.

A program végső célja a vezetői képességekkel rendelkező diákok kiválasztásán túl az, hogy képességeiket felismerve, azokat saját hazájuk, szűkebb környezetük, lakóhelyük fejlesztésére használják. A program felvállaltan szeretné megértetni a mai fiatalokkal, hogy nem csak a szülőhelyüktől elszakadva tudnak sikeresek lenni, valamint szeretné motiválni őket a felelős öngondoskodásra és a közösségért érzett felelősségvállalásra.

Mezei János, Gyergyószentmiklós polgármestere köszöntő beszédében arra intette a felsővezetői képességekkel bíró fiatalokat, hogy inkább legyenek sasok egy napig, mint verebek egy egész életre és későbbiekben tehetségükkel az egységes nemzet megteremtésén munkálkodjanak, egységes nemzetben gondolkodjanak.

Farkas Zoltán, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke az EU közös költségvetési periódusa okán a fiatalokat ötletelésre buzdította, tekintve, hogy a diákok még mernek nagyokat álmodni és álmaikat be lehet építeni az aktuálpolitikai koncepcióba. Czégény Gyula a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Békéscsabai Tankerület Igazgatója kiválasztottaknak nevezte a hallgatóságot. Mindezt azzal indokolta, hogy nemcsak azért kiválasztottak, mert kitölthették a kérdőívet, hanem mert nekik lehetőségük adódott a pozitívumaik és hiányosságaik megismerésére.

Czégé Zoltán, a kérdőíves felmérésben úttörő szerepet vállaló előadó hangsúlyozta, a fiatalok nem azért lettek kiválasztva, mert jobbak vagy rosszabbak a többi embernél, hanem azért, mert azon kevesek (5%) közé tartoznak, akik képesek megteremteni saját és mások jövőjét. A nyitórendezvényen végezetül Antal Zsolt, a DELTA programvezetője a hetes program szakmai részét vezette  fel hallgatóságának.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)