Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az egres

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2013. július 20. 15:00
Az egres
Kedvező hatással van a szívre, májra és a vesére is
Képünk illusztráció. Forrás: 1zoom.net

Méltatlanul mellőzött ez az igénytelen, de rendkívül értékes kis gyümölcsünk. Bár régóta ismeri az emberiség, nemesítésüket viszonylag későn csak a XVI. század végén kezdték meg. A magyar nyelvben több nevét - köszméte, pöszméte, piszke - is használjuk a gyümölcsnek. Míg Angliában a Tudor-ház uralkodása alatt igen elterjedt és kedvelt volt e gyümölcs, Európában nem tett szert túl nagy rajongótáborra.

Fajtától és az érettség fokától függően zöld vagy pirosas színű, az érettség különböző állapotaiban különbözőképpen lehet felhasználni: az édes, érett szemeket nyersen magában vagy desszertekhez használjuk. Készíthető belőle desszert- és habzóbor is. Az éretlen, savanykás szemek megkövetelik a hőkezelést így ezeket leginkább mártásokhoz, töltelékekhez, köretekhez használjuk.

Az egresre jellemző a magas vitamintartalom, így tartalmaznak A, C, D-vitamint, niacint, illetve ásványi anyagok közül káliumot, kalciumot, foszfort. Ezért felbecsülhetetlen értékű szervezetünk számára. Kedvező hatással van a szívre, májra és a vesére is. Természetgyógyászok lázzal, gyulladással együtt járó betegségek esetén is ajánlják a nyugtató, hűsítő hatású egresszörpöt.

A termés túlnyomó többségét félérett állapotban szedik le és dolgozzák fel. Magas pektintartalma különösen alkalmas adalékanyaggá teszi. Más, nehezen kocsonyásodó gyümölcsökből készült dzsemek, gyümölcsízek szilárdabbá tételére használják leginkább. Nagyon kellemes ízű befőtt készíthető belőle.

Friss fogyasztásra a teljesen éretten leszedett termés a legjobb. Az érett egres hűvös helyen - hűtőszekrényben - egy hétig marad fogyasztható. Az éretlen gyümölcs jól fagyasztható, így a téli időszakokra is elrakható. A belőle készített hideg gyümölcsleves vagy mártás különösen nyáron, frissen üdítő, de télen is változatosabbá teheti az étrendünket.

Fogyasztható nyersen, levesnek, kompótként, mártásként, süteménybe sütve. Remek dzsem, lekvár is készíthető belőle.

 

Egreses joghurtkrém

30-40 dkg egres
1 kávéskanál tearum
1 db natúr joghurt
2 dl tejszín
porcukor vagy édesítő

A megtisztított egrest kevés vízzel és cukorral megfőzzük. Addig főzzük mérsékelt lángon, amíg a szemek szétpattannak. Az elkészült kompótot leturmixoljuk. Öntsük a joghurtot egy tálba, keverjük össze a porcukorral, és a vaníliás cukorral, ízesítsük egy kiskanál tearummal. Ehhez adjuk a turmixolt gyümölcsöt, majd óvatosan a kemény habbá vert tejszínt. A krémet kanalazzuk bele fagylaltos vagy üvegpoharakba, és tálalásig tartsuk a hűtőben. Egres szemekkel és friss mentával díszítjük.

Energia:          1290 kcal
Fehérje:            16 g
Zsír:               70 g
Szénhidrát:        148 g

 

Egreskrém

500 g egres
250 g mascarpone
2 nagy tojás
2 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliáscukor

A megtisztított egrest tegyük egy rozsdamentes edénybe. Kevés vízben egy evőkanál cukorral 10 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni. A tojás sárgáját habosra keverjük a maradék cukorral és a vaníliás cukorral, majd a mascarponéhoz adjuk. Ezután óvatosan a krémhez keverjük a keményre felvert tojáshabot is. Lefedjük és 30 percre hűtőbe tesszük. Üvegpoharakba rétegezzük az egres szószt és a krémet. Egres szemekkel és mentalevéllel díszítjük

Energia:          1202 kcal
Fehérje:            35 g
Zsír:               80 g
Szénhidrát:       97,5 g

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)