Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ünnepélyes keretek között adták át a Tanyafejlesztési Program keretében megszépült gyulai piacot

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • O. Sz. • HÍREK • 2013. július 17. 13:59
Ünnepélyes keretek között adták át a Tanyafejlesztési Program keretében megszépült gyulai piacot
Dr. Budai Gyula: A magyar kormány a helyi őstermelőket támogatja, akik a maguk által megtermelt, jó minőségű, magyar élelmiszereket kívánják értékesíteni
Ünnepélyes keretek között adták át ma Gyula város felújított piacterét. Az ünnepségen dr. Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára köszöntötte a gyulaiakat. Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármesterének véleménye szerint továbbra is kiemelt fontosságú fejlesztési területként kell tekintenünk a gyulai piacra, közösségi szerepe mellett leginkább azért, mert ideális helyszínéül szolgál a gyulai és Gyula környéki gazdák termékeinek az értékesítéséhez. Ez pedig a gyulai mezőgazdaság megerősítésének az egyik legfontosabb eleme.
Dr. Görgényi Ernő, dr. Budai Gyula és dr. Kovács József megnyitották a megújult gyulai piacot. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

A gyulai piac felújítása a Tanyafejlesztési program több mint 14 millió forint összegű támogatásával valósult meg. Az összeghez több mint 16 millió forinttal járult hozzá a gyulai önkormányzat. A fejlesztés az önkormányzat mezőgazdasági programjával összhangban, az árusítóhelyek felújítását és a burkolat rehabilitációját foglalta magában. A korszerűsítés egyik fő célja a helyi termelők segítése volt.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere beszédében a Gyulai Piac 1300-as évek óta tartó történelmi hagyományait idézte fel. Véleménye szerint továbbra is kiemelt fontosságú fejlesztési területként kell tekintenünk a gyulai piacra, közösségi szerepe mellett leginkább azért, mert ideális helyszínéül szolgál a gyulai és Gyula környéki gazdák termékeinek az értékesítéséhez. Ez pedig a gyulai mezőgazdaság megerősítésének az egyik legfontosabb eleme.

- Arra manapság kicsi az esély, hogy Gyula ismét olyan fontos szerepet töltsön be a kereskedelemben, mint az elmúlt évszázadokban, de a helyi piac fontossága, ugyan más szempontból, de megmaradt. A gyulai piac igazi közösségi térré vált, a kisvárosi élet, a valódi polgári élet egyik utolsó bástyájává, egy olyan hellyé, amelyhez mindenkit sok-sok élmény fűz, s melynek szép környezete, egyre szebb külleme miatt mára turisztikai jelentősége is van. Ma egy komoly erőlelépésről számolhatunk be, de a munkának nincs vége.  Lehet ugyan, hogy a mai átadásnak volumenében, összegszerűségében nincs akkora jelentősége, mint egy milliárdos nagyberuházásnak, viszont az üzenete mindannyiunk számára éppen olyan fontos. Ez egy sikeres város, amelynek van jövője! – hangsúlyozta a városvezető.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő, a Parlament Egészségügyi Bizottságának elnöke ünnepi beszédében elsőként többek között dr. Budai Gyulának a Gyulai Húskombinát megmentéséért mondott köszönetet, majd a piac fejlesztésével kapcsolatos pályázatról beszélt.

- Gyula Város Önkormányzata 2012 augusztusában nyújtott be pályázatot a Tanyafejlesztési Program keretében a gyulai piac korszerűsítésének támogatására. A gyulai önkormányzat a támogatási szerződést a Vidékfejlesztési Minisztériummal idén januárban írta alá. A projekt összesen 24 millió 721 ezer 483 forintos költségvetéséből a saját erő 10 millió 586 ezer 679 forint, a támogatás pedig 14 millió 134 ezer 804 Ft. Gyula minden szempontból egyre élhetőbb. Fejlődik a város és környezete, és ezt minden jó szándékú polgár láthatja, politikai és egyéb hovatartozásától függetlenül – mondta dr. Kovács József.

Dr. Budai Gyula parlamenti államtitkár a 2010-ben alapított nemzeti Tanyafejlesztési Program sikerének adott hangot. Hangsúlyozta, a helyi közösségeknek újra fontos, hogy az általuk megtermelt mezőgazdasági termék a helyi piacokra kerüljenek. Leljék örömüket ebben a piacban a gyulaiak, jöjjenek ide, vásároljanak és beszélgessenek, mert a piac valóban közösségi tér is.

- Magyarországon mintegy 300 ezren élnek külterületen. A program keretében ennyi embernek kell a sorsát megoldani, és számukra megfelelő életkörülményeket, életminőséget biztosítani. A program kifejezetten nemzeti költségvetésből valósul meg. Bátran merem kijelenteni, hogy az elmúlt évek tapasztalatai és az idei év várakozása mindenképpen azt a gondolatot sugallja, hogy ez a kormány már valóban tett a vidéken élő emberekért. A mai átadó ünnepségnek több üzenete is van. Egyrészt, hogy a magyar kormány azokat a helyi őstermelőket támogatja, akik valóban a maguk által megtermelt, jó minőségű, magyar élelmiszereket kívánják értékesíteni a piacokon. A másik üzenete, hogy a mai Magyarországon a helyi piacoknak igenis létjogosultságuk van – mondta az államtitkár.

A beszédek után a jelenlévők Gyula Város Egyesített Óvodáinak növendékei Piaci rácsendítő című műsorát láthatták. A program után a politikusok a megújult piac bejáratánál átvágták a nemzeti színű szalagot, majd autentikus dudaszó kíséretében megismerkedtek a helyi termelőkkel, illetve terményeikkel. 

 

 Panorámakép a megújult gyulai piacról. Fotó: Gyulai Hírlap - Pénzes Sándor

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
GYULAI HÍRLAP • 2013. július 17. 13:59
Dr. Budai Gyula: A magyar kormány a helyi őstermelőket támogatja, akik a maguk által megtermelt, jó minőségű, magyar élelmiszereket kívánják értékesíteni
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)