Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A sárgabarack

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2013. július 14. 13:00
A sárgabarack
A csontok és a szövetek újjáépítésében fontos szerepe van, így fogyasztása egyaránt javasolt fiataloknak és időseknek
Képünk illusztráció. Forrás: hairobicsallnatural.com

A sárgabarack Kínában őshonos. (A Himalájában él egy néptörzs, a hunzák. Az ő átlagosan várható élettartamuk 10 évvel több, mint egy Közép-Európában élőé; a tudósok mindezt kizárólag a magas sárgabarackfogyasztásukkal magyarázzák.) A sárgabarack, fajtától függően halványsárga, narancsos, pirosas színű, vékony, bársonyos héjú, lédús gyümölcs. Július elejétől a hónap végéig terem. Termesztése Európában a XVIII. században terjedt el.

A sárgabarack jótékony hatása vitathatatlan. Tartalmaz A-vitamint, béta-karotint, B17-vitamint, káliumot, kalciumot, foszfort, C-vitamint és ként. A csontok és a szövetek újjáépítésében fontos szerepe van, így fogyasztása egyaránt javasolt fiataloknak és időseknek.

Növeli a sejtek energiáját, élettartalmát, fokozza a vérképzést, mérsékli az asztmás panaszokat. Vízhajtó, méregtelenítő hatású. Segít leküzdeni a baktériumok, vírusok által okozott fertőzéseket. Rostjai (elsősorban a pektin) jó hatású székrekedés esetén. A barack tápanyagai szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek és a rákos daganatok kialakulásának megelőzésében, erősítik az immunrendszert.

A gyümölcs nyersen fogyasztva vagy gyümölcslének facsarva is használható. Aszalva, hasonlóan a szilvához, minden ásványianyag és vitamintartalmát megőrzi.
Befőtt, dzsem, lekvár egyaránt készülhet belőle, fagyasztás után is jól felhasználható, de pálinkát is főznek belőle.

 

Barackos kevert süti

30 dkg liszt
25 dkg cukor
15 dkg margarin
15 dkg tejföl
fél citrom leve és héja
2 db tojás
fél kávéskanál szódabikarbóna
50 dkg kajszibarack

A cukrot simára keverjük a margarinnal, belekeverjük egyenként a tojásokat, a tejfölt, a citrom levét és héját és a szódabikarbónát. Simára keverjük a liszttel is, és sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. A fagyasztott vagy nyers barackokat félbevágjuk, és a tetején egyenletesen elterítjük. Előmelegített sütőben készre sütjük. Porcukorral, esetleg olvasztott csokival díszíthetjük.

Energia:           3797 kcal
Fehérje:           55,5 g
Zsír:               148 g
Szénhidrát:         534 g

 

Kölesfelfújt sárgabarackkal (6 főre)

35 dkg köles
40 dkg sárgabarack
4 evőkanál méz
2 tojásfehérje
1 fahéjrúd
2 teáskanál őrölt gyömbér

A kölest átmossuk, és 1 litervízben feltesszük főni a fahéjrúddal és a gyömbérrel. Amíg fő, megpucoljuk a sárgabarackot, és kis darabokra vágjuk. Ha a köles félpuhára főtt (kb. fél óra), és már nincsen alatta víz, akkor belekeverjük a barackdarabokat és a mézet, majd lefedve állni hagyjuk kb. 15 percet, hogy még egy kicsit puhuljon. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. A köleskásából kihalásszuk a fahéjat, fokozatosan belekeverjük a keményre vert tojáshabot. Tepsibe öntjük a masszát, és előmelegített sütőbe toljuk. Ha a teteje szép pirosasra sült, kivesszük, és megvárjuk, míg kicsit hűl, aztán szeleteljük.

Energia:           2780 kcal
Fehérje:             43 g
Zsír:                12 g
Szénhidrát:       317,8 g

 

Sárgabarackos tejszínes csirkeragu (4 főre)

40 dkg csirkemellfilé
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vaj
2 evőkanál méz
40 dkg sárgabarack (édesebb de ne túl puha)
bazsalikom
1,5 dl narancslé
3 dl tejszín
1 evőkanál kukorica keményítő
fahéj

bors

A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd a olajon és a vajon megpirítjuk kifehéredésig. Ezután rászórjuk a szárított bazsalikomot, majd hozzáadjuk a mézet, és kicsit megkaramellizáljuk. A barackokat magozzuk ki, majd vágjuk vékonyabb csíkokra. Adjuk a húshoz, és 2-3 percig süssük együtt, majd hozzáöntjük a narancslevet. A keményítőt keverjük ki a tejszínnel, és szintén öntsük hozzá. Összeforraljuk. A végén ízlés szerint fahéjjal ízesítsük. Rizsköret illik hozzá.

Energia:           2734 kcal
Fehérje:            105 g
Zsír:               138 g
Szénhidrát:        98,4 g

 

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM