Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megkezdődött Gyulán a XIV. Körös-völgyi Sokadalom, mely összegyűjti a népi kultúra iránt érdeklődő fiatalokat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • KULTÚRA • 2013. június 28. 22:55
Megkezdődött Gyulán a XIV. Körös-völgyi Sokadalom, mely összegyűjti a népi kultúra iránt érdeklődő fiatalokat
Nyolc Békés megyei kulturális intézménynek köszönheti Gyula városa a nagyszabású rendezvény létét
Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

Miért szeretjük mi, gyulaiak a Körös-völgyi Sokadalmat? Nem kizárólag azért, mert ez a Dél-Alföld legnagyobb népművészeti ünnepe. Nem is azért, mert már önmagában az is büszkeségre adhat okot, hogy ez az ország második legkiválóbb hagyományőrző rendezvénye. Az ok egyszerű: mi, gyulaiak szeretjük a színtiszta értékeket képviselő produktumokat.

Az összefogás ezúttal is megmutatkozott, holott  a szervezésben zömében nem is gyulai szervezetekről beszélhetünk. Nyolc Békés megyei kulturális intézménynek köszönhetjük meg, hogy idén nem maradt el a 14. Körös-völgyi Sokadalom és bízzunk benne, hogy kitartásuk - az anyagi nehézségek ellenére - a jövőben is megmarad.

- Szinte turistának érzem magam a saját városomban – mondja Margó. Szeretem a kirakodóvásárt, a nyüzsgést, a találkozást a barátokkal, a népművészetet.

- A Körös-völgyi összegyűjti a fiatalokat – teszi hozzá barátnője. A rendezvény lehetőséget ad különböző népművészeti foglalkozások megismeréséhez. A képzőművészet olyan fesztiválján vagyunk, mely a hagyományok megismerését szolgálja.

A Sokadalom ma esti megnyitó ünnepségén a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke, Pál Miklósné, a rendezvény főkoordinátora köszöntötte a közönséget.

Dr. Görgényi Ernő polgármester visszautalt az elmúlt hétvégére, amikor is a Gyulai Várszínház 50. évadának ünnepélyével megkezdődött a gyulai nyár. Megkezdődött az a pezsgés, ami egészen augusztus 20-ig szinte minden nap olyan programokat kínál, amelyeket a hozzánk látogatók és az érdeklődők örömmel megtekinthetnek.

- A Körös-völgyi Sokadalom különösen közel álla a szívemhez, hiszen a gyulai nyár alapvetően a művészeti értékekről szól.  Ez az állítás most fokozottan igaz, hiszen ez a hétvége a népművészetek bemutatásáról szól. Majdnem veszélybe került a rendezvény, de az összefogásnak köszönhetően, első sorban a Békés Megyei Népművészeti Egyesület áldozatvállalásának hála, mégis sikerült megrendezni. Ez azt jelenti, hogy a jövőben már nem fordulhat elő, hogy a rendezvényt ne sikerüljön megszervezni – mondta a polgármester.

Gajda Róbert országgyűlési képviselő megnyitó beszédében arra mutatott rá, hogy ezúttal is a Dél-Alföld legszebb kézműves termékeit, néptáncait, népzenéit ismerhetik meg a látogatók. Az országban a budapesti Mesterségek Ünnepe mellett ez a második olyan rendezvény, amely a népművészet a maga komplexitásában van jelen. Fontos üzenet, hogy a megyében a népi kultúrával foglalkozó szervezetek összekapcsolódnak és együtt valósítják meg a fesztivált.

- Nagy megelégedéssel tölt el, hogy a mai, nincstelen, nem éppen kultúra barát világban egy ilyen rangos, igényes  és hírneves népművészeti fesztivál jöhetett létre és fennmaradt Gyulán. Az évről évre egyre több fellépőt felvonultató Sokadalom méltó bizonyítéka annak, hogy a nemzeti összefogás a kultúra közvetítésén keresztül is megvalósulhat. Már az egyesült Európa részei vagyunk, de mindettől függetlenül meg kell őriznünk identitásunkat, önálló kultúránkat, amely bátran állíthatom, hogy sokszínűségében a világon egyedül álló. És éppen ezért, a magyar népi kultúra gazdagabbá teszi Európát és a világot – hangzott el Gajda Róbert köszöntőjében.

 

A Körös-völgyi Sokadalom részletes programja:

A XIV. Körös-völgyi Sokadalom a Dél-Alföld népművészetének ünnepe Gyulán, a vár előtt kialakított sokadalmi téren

2013. június 29., szombat

10.00  Gyermekjátszó – VII. Országos Gyermektánc Fesztivál

VII. Határ Menti Összművészeti Fesztivál

11.00  Ugri meg bugri – Borostyán Bábcsoport (Újkígyós)

11.30  „Csücsüljünk le most”

Közreműködnek: vajdasági mesemondók, énekesek, népzenészek

13.00 VI. Dél-alföldi Fazekasverseny

14.00 V. Dél-alföldi Fafaragóverseny

15.00  Békés Megyei Gyermek- és Kisegyüttesek II. Néptáncversenye

Közreműködnek:

Kistabán Táncegyüttes – Békéscsaba, Kisberényke és Berecske Táncegyüttes – Mezőberény, Harruckern Táncegyüttes – Gyula, Sköcök Táncegyüttes – Szarvas, Cimbora Táncegyüttes – Gyula, Hétpróbás Néptánciskola – Békéscsaba, „Leg a láb” AMI – Mezőberény

17.00  XVII. Békés Megyei Táncosok Találkozója

Cimbora Táncegyüttes – Gyula, Sköcök Táncegyüttes – Szarvas, „Leg a láb” AMI – Mezőberény, Hétpróbás Néptánciskola – Békéscsaba, Kistabán Táncegyüttes – Békéscsaba, Magyarországi Románok Hagyományőrző Táncegyüttese – Gyula, Harruckern Táncegyüttes – Gyula  

18.00 VII. Határ Menti Összművészeti Fesztivál

Mesét mond Havran Mihály mesemondó

18.30  Pajzán mesék

20.30 Békés Megyei Néptáncgála a Tószínpadon

Közreműködnek:

Balassi Táncegyüttes – Békéscsaba,

Harruckern Táncegyüttes – Gyula, Tabán Táncegyüttes – Békéscsaba, Berény Táncegyüttes – Mezőberény, Magyarországi Románok Hagyományőrző Táncegyüttese – Gyula, Tessedik Táncegyüttes – Szarvas, Körösmenti Táncegyüttes – Gyomaendrőd

2013. június 30., vasárnap

9.00 Körös-völgyi főzőverseny – szabadtűzön főtt ételek megmérettetése                                             

11.30 A Viharsarok legfinomabb pogácsája – pogácsasütő verseny zsűrizése

VII. Határ Menti Összművészeti Fesztivál

10.00 A lusta pékinas – Huncutkák színjátszó csoport (Nagyvárad)

10.30 „Csücsüljünk le most”

Közreműködnek: nagyváradi mesemondók, énekesek

15.00 VII. Határ Menti Összművészeti Fesztivál

Közreműködnek mesemondók, énekesek, népzenészek táncosok a határon innen és túlról:

Galagonya Együttes – Bors, Borgula Benedetta – Köröstarcsa, Gyurik Zita, Novák Eszter és Dobó Bence – Mezőkovácsháza, Krajcsó Bence – Vésztő, Vincze Levente – Gyomaendrőd, Vejsze Énekegyüttes – Vésztő, Rónasági Citerazenekar – Kisiratos, Nefelejcs Népdalkör – Csorvás, Kiss Ferenc – Gyula, Tálentum Néptáncegyüttes – Szabadka, Kreatív iparosok – Gyula, Suttyomba Zenekar

18.00 A Körös-völgyi Főzőverseny, a „Viharsarok legfinomabb pogácsája” – pogácsasütő verseny és a kézműves versenyek eredményhirdetése

19.00 A békéscsabai Balassi Táncegyüttes Őszülő Halánték Csoportjának műsora

Kísér a Suttyomba Zenekar

A rendezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.

Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
GYULAI HÍRLAP • 2013. június 28. 22:55
Nyolc Békés megyei kulturális intézménynek köszönheti Gyula városa a nagyszabású rendezvény létét
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)